Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Představení Fio fondu domácího trhu

Představení Fio fondu domácího trhu

5.12.2018 10:53

Fio investiční společnost aktuálně nabízí klientům podílové fondy zaměřené na investice do akcií.

Fio investiční společnost aktuálně nabízí klientům podílové fondy zaměřené na investice do akcií. Tento směr jsme zvolili jednak s ohledem na vyšší potenciální výnos oproti například dluhopisovým fondům, ale především v kontextu dlouhodobých zkušeností a získaných znalostí s uplatňováním investičních strategií na akciových trzích. Fio investiční společnost těží z více jak 25leté historie Finanční skupiny Fio, která primárně začínala jako obchodník s cennými papíry. Dlouhodobé úspěšné působení na akciových trzích a získané know-how se bude promítat do způsobu řízení prvních dvou fondů – Fio fondu domácího trhu a Fio globálního akciového fondu.

Přestože český akciový trh má řadu nešvarů, jako je například menší výběr jednotlivých titulů, nižší likvidita či částečná závislost na vývoji sentimentu v zahraničí, my v něm vidíme i několik podstatných výhod. Tou první je nesporně dividendový charakter titulů, které se na pražské burze obchodují.  Celkový dividendový výnos domácího trhu je na úrovni 5 % a patří k nejvyšším na světě. Většina akcií z našeho trhu reprezentuje silné, kvalitní a vysoce ziskové společnosti, které se o svůj zisk dělí s akcionáři. Druhou podstatnou výhodou je detailní znalost domácího trhu a firem na něm působících. V dnešní globální době sice není problém získat informace o společnostech z druhého konce světa, ale přeci jen hloubka poznání u společností typu ČEZ a Komerční banka bude vyšší, než u společností působících například na japonském trhu. V domácím trhu spatřujeme i do budoucna zajímavý potenciál, když strategie bude participovat na dividendovém potenciálu trhu, ale zároveň bude docházet k aktivnímu řízení pozic a využívání krátkodobých pohybů. Domníváme se, že z pohledu některých investorů je rovněž důležité ztotožnění se s investicí, a to u společností z domácího trhu, které dobře znají a jejichž služby či produkty denně využívají, bude velmi dobře možné.

Jak bude portfolio Fio fondu domácího trhu rámcově vypadat? Základními kameny portfolia budou určitě společnosti s velkou tržní kapitalizací, lze očekávat vysoké zastoupení akcií ČEZ, Komerční banky nebo Erste Group. Aktivní řízení pozic si lze představit na příkladu Erste Group, která se v uplynulém půl roce držela v širším pásmu přibližně mezi 880 Kč až 980 Kč. V tomto rozmezí se opakovaně dalo pozici navyšovat u spodní strany pásma a redukovat u horní a realizovat tak krátkodobý zisk. Podobné situace se v různých podobách na jednotlivých titulech dají v průběhu roku opakovaně identifikovat. V souvislosti s prodejem akcií Kofola ze strany polského minoritního akcionáře se dala v uplynulých měsících opakovaně uskutečnit krátkodobá transakce s rychlým dvouciferným ziskem. Tento obchod se sice již opakovat nebude, ale může se vyskytnout obdobná transakce, na jejíž realizování se budeme chtít soustředit. Díky dividendové orientaci se i přes nižší likviditu budeme zaměřovat na Philip Morris ČR, což je titul s dlouhodobě nejvyšším a nejstabilnějším dividendovým výnosem.

Upisovací období fondu, kdy jsou podílové listy prodávány za nominální hodnotu 1 Kč, končí 6. prosince. Finanční prostředky získané v rámci úpisu se následně v kontextu situace na trhu začnou postupně umísťovat do vybraných titulů a bude zahájeno budování struktury portfolia. Upisování nových podílových listů po zahájení obchodování na trhu bude probíhat již za aktuální hodnotu (tj. hodnotu vypočtenou na základě celkové čisté hodnoty aktiv fondu).


David Brzek, makléř
Fio investiční společnost, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde