Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Vítězové a poražení 2017: Index PX (I. díl)

Vítězové a poražení 2017: Index PX (I. díl)

9.1.2018 19:45

Hodnota indexu PX vzrostla v roce 2017 o 16,99 procenta a indexu PX-TR, do jehož výkonnosti je započítán i dividendový výnos, o 23,6 procenta. Magickou hranici 100 % svou výkonností pokořily hned dvě emise zastoupené na pražské burze (Fortuna, Unipetrol). Pochmurnou zprávu pro domácí investory je fakt, že obě emise velmi pravděpodobně pražský burzovní parket v letošním roce opustí.

Bankovní emise (Erste Group, Komerční banka, Moneta Money Bank) se na složení pražského burzovního indexu PX podílejí váhou 50 %. Se započtením rakouské pojišťovací skupiny VIG pak finanční tituly představují téměř 60 % burzovního indexu PX.

Z bankovních emisí zastoupených na pražské burze se v uplynulém roce nejlépe vedlo Erste Group. Akcie rakouské bankovní skupiny posílily v roce 2017 o 22 % a svou výkonností výrazně předčily vývoj evropského bankovního indexu STOXX EUR. 600 Banks (+10,9 % r/r). Příznivé makroekonomické podmínky středoevropského regionu odráží akcelerující růst úvěrového portfolia banky i velmi nízké reportované náklady na riziko. Ziskovost Erste v minulém roce podpořily rovněž nižší bankovní daně na domácím trhu a stabilizace provozních výnosů na pozadí mírně vyšších poplatkových výnosů. Ve světle reportovaných hospodářských čísel za 1-3Q/17 by Erste měla s rezervou překonat vlastní výhled pro rok 2017 při návratnosti vlastního kapitálu (ROTE) > 10 %.

Komerční banka v průběhu uplynulého roku pravidelně překonávala svými reportovanými výsledky za 1-3Q/17 laťku analytických odhadů zejména vlivem rekordně nízkých rizikových nákladů. Přes započatý růst úrokových sazeb ze strany ČNB zůstávají úvěrové marže stlačené vlivem přebytku likvidity na trhu a dominantní zdroj výnosů banky – čistý úrokový výnos zůstává pod tlakem klesající úrokové marže. Negativní dopad nižších jádrových výnosů banky na ziskovost tlumila vedle bezprecedentně nízkých nákladů na riziko i vyšší poptávka korporátní klientely KB po produktech měnového a úrokového zajištění v první polovině roku v návaznosti na ukončení kurzového závazku ze strany ČNB. Kaňku na kráse reportovaných čísel KB naopak představuje slabší úvěrová aktivita banky v korporátním segmentu, která přinutila management KB revidovat výhled pro růst úvěrového portfolia banky v roce 2017 z vyšších jednotek procent na střední jednotky procenta. Akcie Komerční banky posílily za rok 2017 o 3,4 %. Se započtením vyplacené dividendy ve výši 40 Kč na akcii pak celkový výnos investorů z držení akcií KB představoval 7,7 %.

Monetě se v průběhu minulého roku dařilo plnit cíle vytčené managementem banky, přesto její akcie na roční bázi stagnovaly. Moneta v souladu se stanovenou strategií posilovala své tržní postavení ve vybraných oblastech úvěrového trhu (hypoteční úvěry a úvěry malým podnikům). Rovněž kvalita úvěrového portfolia banky zaznamenala zlepšení. Růst úvěrového portfolia částečně kompenzoval pokračující tlak na čistý úrokový výnos banky ze strany klesající úrokové marže v důsledku změny cenové politiky v oblasti spotřebitelského financování i měnící se struktury úvěrového portfolia při vyšším zastoupení méně rizikových úvěrů. V návaznosti na nižší reportované náklady na riziko i lepší nákladovou disciplínu banky vylepšilo vedení Monety dvakrát během roku výhled pro čistý zisk. Ten by měl za rok 2017 atakovat hranici 4 mld. Kč. Silná kapitálová pozice Monety umožňuje společnosti dle našeho názoru vyplatit na dividendách celý čistý zisk za rok 2017 (cca 7,6 Kč na akcii) a rozpustit i část přebytečného kapitálu, který ve vztahu ke střednědobému cíli Monety pro kapitálovou přiměřenost (CET1) na úrovni 15,5 % dosahoval na konci 3Q/17 výše 2,9 mld. Kč (5,7 Kč na akcii). Dividenda za loňský rok by tedy měla dle nás dosáhnout hodnoty > 8 Kč na akcii.

Zdroj: Bloomberg

Fortuna za minulý rok zhodnotila kapitál svých akcionářů o 107 %. Sázková společnost zaznamenala v uplynulém roce výrazný nárůst přijatých sázek. Vedle příspěvku z konsolidace akvírovaných společností se na něm podílelo mj. spuštění on-line kasina v České republice, které v prvních devíti měsících 2017 dodalo více než 25 % přijatých sázek v ČR. Dynamický růst přijatých sázek na polském i českém trhu podpořila rovněž blokace nelegálních zahraničních operátorů ze strany regulátora. Na robustní generované cash flow Fortuny po konsolidaci akvírovaných společností ukazuje vývoj pozice čistého dluhu Fortuny na kvartální bázi. Majoritní akcionář Fortuny deklaruje záměr dlouhodobě držet a rozvíjet ve svém portfoliu společnosti, které generují na provozním zisku EBITDA ≥ 50 mil. EUR. K tomu má Fortuna v letošním roce 2018 dobře našlápnuto. Své přesvědčení o dobrých perspektivách Fortuny demonstroval její majoritní akcionář prostřednictvím podání tří nabídek k dobrovolnému odkupu akcií, přičemž ta třetí z úvodu letošního roku při ceně 182,5 Kč na akcii je cca o 85 % vyšší než původní nabídka z března 2017. Deklarovaným záměrem majoritního akcionáře zůstává delisting akcií Fortuny z pražské i varšavské burzy, o čemž by akcionáři Fortuny měli hlasovat na únorové mimořádné valné hromadě.

Akciím mediální společnosti CETV patří se ziskem 51 % (v korunovém vyjádření) pomyslná bronzová medaile z pohledu kapitálového zhodnocení. Mediální společnost zaznamenala výrazné zlepšení provozní úrovně hospodaření na svých klíčových trzích (Rumunsko a Česká republika). Hospodářská čísla podpořil také oslabující americký dolar, který na měnovém páru s českou korunou oslabil v roce 2017 o 17 %. V návaznosti na posilující provozní ziskovost mediální skupiny / rostoucí tvorbu cash flow pokračuje pokles zadlužení společnosti. Nad rámec smluvních vztahů s majoritním akcionářem Time Warner navíc došlo k vyjednání nižších nákladů na financování s okamžitým dopadem na hospodářská čísla společnosti. Na pozadí zlepšující se hospodářské situace i silného tržního postavení skupiny na cílových trzích se v závěru roku začal formovat zástup nápadníků o jednotlivá aktiva společnosti, respektive celou firmu. Určité vodítko investorům o tom, při jakém ocenění je CME ochotna svá aktiva prodávat, dává smluvená transakce při prodeji nejádrových aktivit na Slovinsku a v Chorvatsku, kterou však blokují tamější úřady.

Své kupce si v prostředí nízkých výnosů alternativních (neakciových) investic nacházela i dividendová stálice Philip Morris ČR. Tuzemský závod v Kutné hoře navýší svoji výrobní kapacitu, aby absorboval výrobu z ostatních závodů mezinárodního koncernu v Evropě, které by se nově měly zaměřit na elektronické zařízení iQOS a další tabákové produkty bez dýmu. Akcie tabákové společnosti zpevnily během kalendářního roku 2017 o nadprůměrných 26 %. Se započtením vyplacené dividendy 1000 Kč na akcii pak celkový výnos pro investora představoval 36 %.

 

 Zdroj: Bloomberg

Michal Křikava
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde