Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Psychologická analýza obchodování s akciemi podle André Kostolanyho

Psychologická analýza obchodování s akciemi podle André Kostolanyho

12.7.2018 15:26

Život a myšlenky Andrého Kostelanyho jako inspirace do investování

Kostolany vlevo, Heller vpravo

Kostolany vlevo, Heller vpravo. Zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kostolany_Heller_c.jpg

ŽIVOT:

Na obchodním oddělení ve Fiu čerpáme inspiraci nejen z věcných zpráv o trhu ale i z životů velkých mužů burzy; André Kostolany takovým mužem byl. Narodil se v roce 1906 v Budapešti a zemřel ve svých 93 letech v Paříži jako známý bon vivant a jeden z nejúspěšnějších expertů na obchodování s cennými papíry. Jako mladík studoval filosofii a historii umění. Na příkaz svého otce však odjel do Paříže pracovat jako burzovní makléř a v době války se dostal do New Yorku a poté do Německa. Tam na něho vzpomínají jako burzovní guru. Na veřejnosti vystupoval v talk show a seminářích a napsal třináct publikací, ve kterých rozvíjí své myšlenky nejen o burzovní psychologii.

CITÁTY:

Byl známý pro svoje duchaplné hlášky:

„Nikdy nedobíhejte autobus nebo akcie.  Buďte trpěliví  - příští se určitě objeví.“

„Na kurzový vývoj nemá vliv to, co se stane dnes, ale co se přihodí zítra a pozítří. Neboť co se stane dnes, je v kurzech dávno promítnuté.“

„Skutečně suverénní je ten, kdo umí bez zdůvodnění odmítnout pozvánku.“

„Není nic snazšího, než prodat cenné papíry veřejnosti, když lze lidem ukázat, jak vysoko už povylezly.“

HLAVNÍ TEORIE:

Ve své knize popisuje především dva typy investorů:  spekulanty a hráče. Pevné ruce spekulantů jsou klidné a rozvážné. Kupují, když jsou ceny nízké, mají dost času i peněz, vlnitost trhu je nerozhodí, obchody uskutečňují ve správný čas. „Pevní mají intuici, nápady, trpělivost, a samozřejmě i štěstí  - to se rozumí samo sebou,“ řekl o nich. Jsou schopni vzdorovat davové hysterii. Opírají se o své vlastní myšlení a argumenty a nehledí na to, co si myslí ostatní.

Druzí jmenovaní mají ruce roztřesené. Kupují, když pevné ruce prodávají a obráceně. Nastupují do vlaku poté, co vyjel z nádraží a vystupují z něho, až když vykolejí. Hráči investují na základě horkých tipů, přejímají tedy cizí myšlenky a svoje vlastní nemají. Jsou řízeni svými emocemi, zatímco spekulanti se rozhodují analyticky a s odstupem.

Kostolany říká, že sebepoznání je důležité nejen v investičním odvětví. Je dobré znát svoje mentální limity, a dopředu vědět zdali jsme schopní podstoupit ztrátu.  Skupina hráčů tvoří asi 90 % účastníků burzovních obchodů.

Psychologické faktory ovlivňují vývoj trhů jen krátkodobě do šesti měsíců. Podle jeho soudu ve střednědobém rámci (do 3 let) rozhoduje pohyb úrokových měr a likvidita. V dlouhodobém časovém horizontu  nad 3 roky záleží na situacích v podnicích a ekonomice.

Zdroj:

Veselá, Jitka: Investování na kapitálových trzích. 2., rozšířené a aktualizované a aktualizované vydání. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2011.


Abrahám Kopún
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde