Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Dividendový expres: Jak získat dividendu? Jak často je vyplácena?

Dividendový expres: Jak získat dividendu? Jak často je vyplácena?

24.8.2018 18:02

Kdy je potřeba koupit akcie, abychom obdrželi dividendu? Ve třetím díle se podíváme, jak často jsou dividendy vypláceny a vysvětlíme si rozdíl mezi rozhodným dnem a ex-date.

Dividendový expres, nový seriál Fio banky o dividendách

prvním díle našeho nového dividendového seriálu jsme se podívali na to, co jsou dividendy, proč je společnosti vyplácí a na čem jejich výplata závisí. Ve druhém díle potom na dividendovou politiku a různé formy dividendy mohou společnosti uplatnit.

Dnes se podíváme na termíny spojené s výplatou dividendy. Nejdříve na její periodicitu a poté si vysvětlíme to nejdůležitější – kdy je potřeba akcie společnosti koupit, aby investor dividendu obdržel, a jak tento termín ovlivňuje délka vypořádání obchodů na jednotlivých trzích. Na závěr se podíváme, jestli se dá vydělat na technickém poklesu v ex-date.

Jak často společnosti dividendu vyplácí?

Většina evropských společností vyplácí řádnou dividendu jednou ročně, především v první polovině roku. Americké společnosti oproti tomu vyplácí dividendu kvartálně. Vzácně se můžeme setkat s kratší periodicitou výplaty dividend.

U některých evropských společností se můžeme setkat s rozdělením dividendy na dvě části. Na pražské burze takto dividendu vyplácí např. likérka Stock Spirits Group, která spolu s výsledky za první polovinu roku oznámí předběžnou, respektive prozatímní dividendu a s celoročními výsledky celkovou výši dividendy za daný rok.

Společnosti občas vyplácejí také mimořádnou dividendu. K její výplatě obvykle přistupují v případě jednorázových, mimořádných výnosů. V roce 2017 ji navrhla např. německá společnost RWE poté, co soud nařídil německému státu společnosti vrátit daň z jaderného paliva.

Kdo má na dividendu nárok? Kdy musím akcii vlastnit, abych dividendu obdržel?

Rozhodný den

Společnosti spolu s výší dividendy oznámí také několik termínů, jejichž význam je důležité pochopit. Prvním datem je rozhodný den, jelikož společnost dividendu vyplatí akcionářům, kteří akcie drželi k tomuto datu (respektive byli již zapsáni jako akcionáři). Toto datum obvykle zveřejňují samy společnosti.

Kdy je tedy potřeba akcie koupit, abyste dividendu obdrželi? Záleží na délce vypořádání obchodu, tedy i na trhu, kde byly akcie nakoupeny.

Ex-date

Většina klíčových trhů pro českého investora (Burza cenných papírů Praha, Německo, USA) aktuálně vypořádává v režimu T+2, tedy za dva dny. Světovou výjimkou je RM-SYSTÉM, kde jsou akcie vypořádány okamžitě (T+0).

Vedle rozhodného dne se proto uvádí také datum ex-date, tedy prvního obchodního dne, kdy se akcie obchodují na konkrétním trhu bez nároku na dividendu. Logicky vyplývá, že naposledy s nárokem na dividendu se obchoduje o obchodní den dříve.

Komplexní informace o dividendách firem obchodovaných na BCPP a RM-SYSTÉMu najdete na našich stránkách https://www.fio.cz/zpravodajstvi/dividendy, kde v první polovině roku naleznete také články o výhledu dividend jednotlivých českých společností a v jarních měsících také dividendové kalendáře pro německé a evropské společnosti.

Datum výplaty

Poté se investoři těší na datum výplaty, kdy společnost dividendu rozešle akcionářům.

U zahraničních společností, respektive společností vedených u zahraničního depozitáře, někdy dochází k prodlevě (obvykle v řádu dnů) mezi dnem výplaty a samotným  připsáním na obchodní účet z technických důvodů. Prostředky totiž můžou být postupně převáděny více depozitáři, než se dostanou k obchodníku s cennými papíry.

Na podrobnosti spojené s výplatou dividendy se podíváme v příštím díle.

Praktický příklad rozhodného dne, ex-date a dne výplaty u ČEZu

Vysvětlení těchto dat si uvedeme na příkladu dividendy ČEZ v roce 2018. Rozhodný den byl určen na 28. června. Vzhledem k dvoudennímu vypořádání na pražské burze tak ex-date vyšel  na 27. června, naposledy s nárokem na dividendu se tedy obchodovalo 26. června. Na RM-SYSTÉMu s okamžitým vypořádáním vyšel ex-date na 29. června, naposledy s nárokem se obchodovalo 28. června. Datum výplaty bylo určeno na 1. srpna 2018, kdy si také akcionáři mohli poprvé vyzvednout dividendu u vyplácející banky.

Chování akcií ČEZu kolem ex-date v roce 2018

Chování akcií ČEZu kolem ex-date v roce 2018 na pražské burze

Dá se spekulovat na pokles kurzu akcie přes ex-date?

V den ex-date, kdy se akcie společnosti poprvé obchodují bez nároku na výplatu dividendy, cena akcií o výši dividendy klesne (při zanedbání dalších vlivů jako v kterýkoliv jiný obchodní den).

Některé začínající investory tak napadá, zda se na tomto poklesu nedá vydělat spekulací na pokles, otevřením krátké pozice přes ex-date. To však není možné, protože by jim byla dividenda stržena z obchodního účtu. Výsledný zisk/ztráta ze spekulace na pokles by tak byla dána pohybem akcie bez ohledu na dividendu.

Dividendový expres

V dalším díle Dividendového expresu se podíváme na další otázky spojené se samotnou výplatou dividendy, nakousneme také téma jejich zdanění. Sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice, aby vám neušel. 


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde