Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > 10 vlastností dobrého investora podle Michaela J. Mauboussina (3. díl)

10 vlastností dobrého investora podle Michaela J. Mauboussina (3. díl)

15.3.2019 06:29

Třetí a závěrečný díl seriálu o vlastnostech, kterými by měl disponovat každý dobrý investor.

Michael J. Mauboussin

prvním díle našeho seriálu nás Mauboussin vyzval k získání smyslu pro účetnictví, hodnotu a strategii. Ve druhém díle jsme se podívali na rozdíl mezi fundamentem a tržním očekáváním, na pravděpodobnost a behaviorální nástrahy investování.

V tomto závěrečném díle si vysvětlíme, kdy cena působí jako zdroj informace a zkreslení, proč je důležité pracovat i s velikostí pozice, jak udržovat mysl otevřenou a odkážeme na další Mauboussinovy eseje a články.

Uvědomte si rozdíl mezi informací a vlivem

V mikroekonomické teorii slouží cena jako informační mechanismus, protože vyrovnává poptávku s nabídkou a je velmi užitečným zdrojem informací o trhu. Stejně tak je užitečná na kapitálovém trhu, kde indikuje očekávání budoucí finanční výkonnosti.

Investování je však sociální disciplína. Z ceny se tak místo zdroje informací může stát zdroj ovlivnění, což se v historii trhů stalo mnohokrát – např. během internetové horečky (dot-com). Akcie internetových společností rostly, jejich investoři bohatli, což vytvářelo tlak na ostatní. Řada z nich podlehla a také je začala kupovat, což vytvářelo další tlak. Rapidní růst internetového sektoru nebyl založený na očekávání, jak by internet mohl změnit byznys, jako spíše o následování ostatních.

Takové chování popisuje model profesora Marka Granovettera. Představte si 100 potenciálních výtržníků pohybujících se po náměstí. Každý z nich má určitý „práh výtržnictví“, počet výtržníků okolo, aby se k nim připojil, od jedné do sta. Podněcovatel 0, další člověk 1 až do 99.

Za předpokladu rovnoměrného rozdělení tak stačí jen jeden podněcovatel, aby došlo k nepokoji. Vyjma podněcovatele si jen málo lidí myslí, že výtržnictví je dobrá myšlenka. Jakmile ho však začne páchat dostatečný počet lidí, připojí se, což platí i na kapitálových trzích.

Dobří investoři se nenechají stáhnout do tohoto víru ovlivnění. Disponují totiž vlastností, která se velmi hodí v investování, ovšem ne v životě – jsou schopní očividně přehlížet názory ostatních. Úspěch spočívá ve zvážení různých úhlů pohledu, ovšem v následném vytvoření vlastního, který je promyšlený a liší se od konsensu, píše Mauboussin.

Dav má často pravdu, ovšem v případech, kdy ji nemá, musí člověk ukázat „psychologickou statečnost“, aby se mu postavil. To se snadněji řekne, než uskuteční, zvlášť když to zahrnuje kariérní riziko.

Pracujte s velikostí pozice (maximalizujte výdělek z vašeho náskoku)

Ben Mezrich v knize “Bringing Down the House“ popisuje příběh šestice studentů z MIT, kteří vydělali velké peníze díky systému počítání karet v Las Vegas. Jejich systém měl dvě části. První spočívala v rozdělení skupiny mezi několik stolů a vyvinutí signálu, kdy pravděpodobnost výhry vypadala dobře. Druhá část systému je často přehlížena – členové týmu přesně věděli kolik vsadit vzhledem k pravděpodobnosti a jejich finanční situaci.

Podobně má podle Mauboussina i úspěch v investování dvě části. První spočívá v nalezení příležitosti, druhá ve vhodné velikosti pozice. Téměř všechny investiční firmy se zaměřují na získání náskoku, zatímco práce s pozicí dostává jen málo pozornosti.

Řádná konstrukce portfolia podle něj vyžaduje stanovení cíle, identifikování souboru příležitostí a zvážení překážek. Nejčastěji používané přístupy jsou založené na moderní teorii portfolia (maximalizace výnosu při dané výši rizika) a Kellyho kritériu (maximalizace geometrického výnosu portfolia). Velkým popularizátorem druhé jmenované metody je americký matematik a hedge fund manažer Ed Thorp.

Čtěte a udržujte svou mysl otevřenou

Každý rok Columbia Business School vyšle skupinku studentů do sídla Berkshire Hathaway v Omaze v Nebrasce, aby se setkala s Toddem Combsem a Warrenem Buffettem, kteří oba na škole studovali. Po jednom z takových výletů se Mauboussin studentů zeptal na jejich zážitky a oni mu lehce nevěřícně odpověděli, že jim Combs doporučil, aby přečetli 500 stránek denně.

Charlie Munger z Berkshire Hatthaway řekl: „V celém svém životě jsem nepotkal žádného moudrého člověka, který by neustále nečetl. Ani jednoho.“ Ačkoliv to Mauboussin považuje za nadsázku, platí to podle něj i ve světě investic.

Dobří investoři podle něj mají několik návyků týkajících se čtení. Především si na něj vyhradí čas – Warren Buffett kdysi řekl, že čtení věnuje 80 % svého času. Čtou také materiály z celé řady oborů.

„Nečtěte jen knihy o byznysu nebo financích. Rozšiřte si obzory v dalších doménách a oborech. Následujte svou zvědavost. Těžko říct, kdy se vám myšlenka z jiného oboru bude hodit,“ uvádí Mauboussin.

Autor radí se zaměřit také na čtení materiálů, se kterými nemusíme souhlasit. „Najděte přemýšlivého člověka, který zastává jiný postoj než vy, a podívejte se na jeho argumenty,“ uvádí s tím, že tento přístup aktivně pomáhá k otevřené mysli. Čtení je podle něj pro investory, kteří musí z řady vstupů dojít k realizovatelným nápadům, velmi důležité.

Závěr

Tuto esej jsem dostal na University of Nebraska-Lincoln jako povinnou četbu v rámci předmětu Portfolio Practicum I. Zaujala mě natolik, že jsem se rozhodl přeložit její souhrn do češtiny.

„Investování je průsečík ekonomie a psychologie,“ říká americký investor Seth Klarman a Mauboussinova esej podle mě přináší praktický přehled vlastností dobrého investora v obou oblastech.

Na Internetu (třeba seznam zde) jsou k nalezení další eseje od Mauboussina, které mám určitě v plánu si přečíst.

Sledujte nás na Twitteru

Pokud rádi sledujete naše burzovní zpravodajství a čtete naše odborné články, přidejte si náš twitterový účet @Fio_investice, kde naleznete řadu našich postřehů z kapitálových trhů, zajímavých grafů k aktuálnímu vývoji na trhu a inspirativních citátů.

Seriál článků:
10 vlastností dobrého investora podle Michaela J. Mauboussina
1. díl
2. díl
3. díl

Zdroj: Esej „Thirty Years: Reflections on the Ten Attributes of Great Investors“ od Michaela J. Mauboussina, Dana Callahana a Dariuse Majda


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde