Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Kultura Berkshire Hathaway: Jak unikátní přístup dělá z konglomerátu "stroj na úročení peněz"

Kultura Berkshire Hathaway: Jak unikátní přístup dělá z konglomerátu "stroj na úročení peněz"

13.12.2019 15:00, MKL, BRK.A, BRK B

Warrena Buffetta většina lidí zná jako geniálního investora, velký podíl na úspěchu Berkshire Hathaway však má i kultura, kterou ve společnosti vytvořil.

Fotografie 25členného týmu z centrály Berkshire Hathaway před Vánoci 2015

Fotografie 25členného týmu z centrály Berkshire Hathaway před Vánoci 2015

Warrenu Buffettovi se přezdívá „Věštec z Omahy“ díky jeho úspěšným akciovým investicím. Jejich úspěch však možná zastiňuje další aspekty, které přispěly k úspěchu Berkshire Hathaway.

„Pojišťovnictví je motorem naší expanze od roku 1967,“ říká Buffett

Historie společnosti je zajímavá a stojí za přečtení, důležitým mezníkem je však nákup pojišťovny National Indemnity Company v roce 1967.  „Pokud bychom tuto akvizici neuskutečnili, Berkshire by se štěstím stála polovinu toho, co stojí dnes,“ napsal Buffett v dopise akcionářům v roce 1996. Jak to?

Když si uzavřete pojistku, pojistné zaplatíte pojišťovně ihned. Případná škoda však nastane někdy v budoucnu. Takzvaný float – peníze určené na budoucí výplatu škod – tak mají pojišťovny k dispozici. A zatímco většina pojišťoven je ukládá do nízkorizikových dluhopisů, Berkshire Hathaway je využila pro akciové investice a akvizice dalších společností.

Podobný přístup uplatňuje např. Markel Corp. (MKL), která je občas označovaná za „malou Berkshire Hathaway“.

Nebraska není oblíbenou turistickou destinací, není divu, že tak Omaha vítá návštěvníky valné hromady s otevřenou náručí

Nebraska není oblíbenou turistickou destinací, není divu, že tak Omaha vítá návštěvníky valné hromady s otevřenou náručí

Máme tedy geniální investory – Warrena Buffetta, ke kterému se v roce 1978 přidal Charlie Munger, máme peníze – výnosy z investic a pojišťovací float. Co ještě nám chybí k tomu, abychom vytvořili jednu z největších společností světa? Co třeba kupovat společnosti se schopnými manažery, nechat jim volné ruce a soustředit se na efektivní alokaci kapitálu?

V tomto dílu Buffettologie 101 se podíváme na kulturu Berkshire Hathaway, v prvním jsem sepsal své postřehy z valné hromady.

Kultura Berkshire Hathaway: Decentralizované podnikání, centrální rozhodování o využití vydělaných peněz

V odpovědích na řadu otázek na valné hromadě Buffett s Mungerem demonstrovali kulturu své společnosti a její důraz na decentralizaci a management, jehož zájmy jsou sladěné s akcionáři.

„Naši manažeři, do jisté míry, vlastní své podniky. A my chceme, aby cítili, že jsou vlastníky. Nechceme, aby byli ztracení v nějakém obrovském konglomerátu, ve kterém dostávají pokyny od určité skupiny, která je podskupinou další skupiny,“ ilustruje kulturu např. tato odpověď Buffetta.

Centrála Berkshire Hathaway sídlí v jednom patře budovy stavební firmy Kiewit. Je tak nenápadná, že jsem ji přešel

Centrála Berkshire Hathaway sídlí v jednom patře budovy stavební firmy Kiewit. Je tak nenápadná, že jsem ji přešel

„Vítáme změny a rozhodně chceme manažery, kteří jsou schopni je předvídat a přizpůsobit se jim. Ale občas se budeme mýlit a takové podniky budou chřadnout a zemřou. A lepší bude, když použijeme peníze jinde,“ řekl Buffett k alokaci kapitálu v rámci konglomerátu s tím, že mu nevadí, že i některé podniky Berkshire budou negativně zasažené budoucím vývojem.

„Máme odlišný, nebyrokratický způsob rozhodování. Nemáme lidi v centrále. Nemáme nesčetné výbory, které donekonečna něco zvažují a činí špatná rozhodnutí. Jsme radikálně odlišní. A je to náročné, být tak odlišní. Ale nechci, abychom byli jako všichni ostatní, protože takto fungujeme lépe. Budete to tak s námi muset vydržet,“ řekl jindy se smíchem a za potlesku Munger.

Valná hromada je příležitostí doplnit knihovnu o klasiky investiční literatury za zvýhodněnou cenu

Valná hromada je příležitostí doplnit knihovnu o klasiky investiční literatury za zvýhodněnou cenu

„Myslíme si, že je to naše velká výhoda, která se může vyjevit jen občas a v závislosti na světě okolo. Jsme snad jediné místo na světě, kam můžete zavolat v sobotu, dohodnout si schůzku na neděli a odejít z ní s příslibem 10 mld. USD. A nikdo na světě nebude pochybovat, jestli to slovo platí,“ reagoval Buffett na Mungera s tím, že tato výhoda má pro Berkshire velkou hodnotu.

„Je velmi pravděpodobné, že budeme dostávat takové hovory, protože si nemyslím, že žádná další instituce dokáže to samé. Mají komise a lpí na klauzulích o závažných nepříznivých změnách (MAC),“ uvedl Buffett v pozdější odpovědi s tím, že jim Berkshire ani nebude mluvit do toho, jak transakci strukturovat.

„Kdybych měl pod sebou skupinu lidí [zabývajících se posuzováním rizik], přišli by na to, co chci slyšet, a to by mi říkali,“ řekl Buffett.

 „Nebudeme vynakládat prostředky a čas na věci, které nepotřebujeme, jen proto, že je to americký korporátní standard,“ odpověděl Buffett na dotaz, proč Berkshire nevykazuje informace o oblasti ESG (životní prostředí, sociální problematika a úroveň korporátní správy) s tím, že si myslí, že je na tom přesto konglomerát v této oblasti velmi dobře.

„Chceme po našich manažerech, aby činili správná rozhodnutí. […] Věříme jim a jejich výsledky jsou při nejmenším obstojné. V Berkshire držíme náklady a zbytečné reportování na minimu. […] Nedostáváme [ani] měsíční výkazy o zisku a ztrátě. Nepotřebujeme je,“ dodal Buffett s tím, že si nedovede představit žádnou další společnost podobné velikosti, která by je netvořila.

„Pokud [prodávající firem] chtějí dostat co nejvíce peněz, pokud chtějí učinit aukci, nevyhrajeme a ani se nebudeme účastnit, protože nechceme plýtvat naším časem,“ nastínil Buffett v odpovědi na otázku, zda pro zahraniční expanzi Berkshire nechybí lokální kanceláře, a dále řekl: „Pokud bychom vytvořili akviziční tým, něco koupí. […] Pokud pracujete v oddělení akvizic a každý den chodíte do práce a zkoumáte příležitosti, budete chtít něco udělat.“

Podle Mungera není problém nedostatečná přítomnost na zahraničních trzích jako spíše to, že na nich probíhají obchody za ceny, které by oni dát nechtěli. „Naši konkurenti nakupují za cizí peníze, sdílí část úspěchu, ovšem neúspěch na ně nijak nedopadne. […] S takovými lidmi se těžko soupeří,“ dále řekl.

„Zapákují se, vydělají spoustu peněz, pokud selžou, a ještě více, pokud uspějí. To není způsob našeho fungování,“ dodal Buffett.

„Není v zájmu našich akcionářů, abychom se takto chovali jako všichni ostatní,“ zakončil téma Munger za všeobecného potlesku.

Mistrný přístup k alokaci kapitálu ukazuje také případ čokoládovny See’s Candies, kterou konglomerát koupil v roce 1972. Na dotaz, proč navzdory skvělým produktům nedorostla do velikosti cukrovinkových gigantů Mars a Hershey’s, Buffett odpověděl, že měli řadu nápadů, ale žádný se nechytil, a tak toho nechali.

Čokoláda See’s Candies vypadá opravdu krásně

Čokoláda See’s Candies vypadá opravdu krásně

Zmínil také případ kolové limonády Dr. Pepper. V Dallasu má snad i 10% tržní podíl, zatímco třeba v Detroitu má méně než v 1 %. Přitom je stejně stará jako Coca Cola. „Je zajímavé, jak některé věci cestují a jiné ne,“ vysvětlil, proč už se nesnaží o geografickou expanzi See’s Candies.

„Dali jsme do té společnosti 25 milionů dolarů a od té doby z ní získali přes dvě miliardy dolarů před zdaněním. Ty jsme použili k nákupům dalších společností [v jiných oborech]. Kdybychom však byli typická společnost, tak bychom se zoufale snažili použít všechny vygenerované zisky na investice do cukrovinek a myslím, že bychom si nabili pusu,“ popsal přístup Buffett.

„Jednomu velikánu jsem kdysi na večeři řekl, že už nikdy nenapíše tak skvělou knihu, jako právě vydal. Hluboce se urazil, ale po přečtení jeho dalších čtyř můžu říct, že jsem měl pravdu,“ dodal se smíchem Munger. Nikdo zkrátka nemá zlaté ruce, dal by se jejich přístup shrnout.

Berkshire jako „stroj na úročení peněz“

„Ideální podnik je takový, který dosahuje vysoké návratnosti kapitálu a je schopen nadále investovat velké množství peněz s takovým vysokým výnosem. Takový podnik je potom stroj na úročení peněz (compounding machine),“ řekl kdysi Warren Buffett.

Jedna z otázek na valné hromadě směřovala právě k tomuto tématu. Tazateli se zdálo, že právě nedávnými investicemi se Buffett s Mungerem snaží z Berkshire takový „stroj na úročení peněz“ vytvořit a poprosil je o komentář, zda tohle je důvod, proč vstávají z postele.

„Je to hlavní motivace po velmi, velmi, velmi dlouhou dobu,“ odpověděl Buffett a řekl: „A je to něco, co je možné. Naše kultura je silnější než před 10 lety a tehdy byla silnější než před 20 lety. Pohybuje se pomalu, ale správným směrem.“

„Tato kultura je ojedinělá. Může fungovat. Nebude to ani z daleka ten největší úročitel mezi mnoha dalšími byznysy. Myslím si [však], že to bude jedna z nejbezpečnějších cest, jak dosáhnout slušných peněz během času. Ale to bude záviset na lidech po nás,“ řekl Buffett.

„Ušli jsme dlouhou cestu z velmi skromných začátků a fakt, že jsme zpomalili po dosažení kolosálních rozměrů podle mě není žádná velká tragédie. Myslím si, že v budoucnu se nám i nadále bude dařit velmi dobře,“ řekl Munger (zřejmě s odkazem na zaostávání výnosu akcií Berkshire za indexem S&P 500 v posledních letech).

Nenápadné sídlo firmy, nenápadný dům. Warren Buffett ho koupil v roce 1958 a stále v něm bydlí

Nenápadné sídlo firmy, nenápadný dům. Warren Buffett ho koupil v roce 1958 a stále v něm bydlí

„Motivuje nás, že máme něco, co se liší od ostatních. Ve světě, kde tolik peněz spravují instituce, se mi líbí myšlenka něčeho, co je z velké části vlastněné individuálními investory, kteří nám věří a nestrachují se, jaký bude zisk příští čtvrtletí. Myslím, že se to liší od většiny kapitalismu, a je to něco, z čeho máme s Charliem radost,“ řekl za potlesku Buffett.

Buffettologie 101

Co měl být původně krátký článek s postřehy z valné hromady Berkshire Hathaway, se nakonec rozrostlo na čtyřdílný seriál o Berkshire Hathaway.

První díl obsahoval moje postřehy z valné hromady, dnes jsme se podívali, jak jedinečná kultura dělá z Berkshire Hathaway unikát mezi největšími světovými společnostmi a pomyslný stroj na peníze. Ve třetím díle potom na přístup ke zpětnému odkupu akcií a hotovosti, čtvrtý díl potom na konkrétní investice - třeba do Amazonu, Kraft Heinz a dalších.

To vše bude proložené ještě pár fotografiemi, které jsem v průběhu valné hromady pořídil. Sledujte proto náš účet @Fio_investice na Twitteru, ať vám nic neuteče a třeba se objeví i nějaké to tričko.

Série článků o Berkshire Hathaway
Díl:Téma:
1. Valná hromada Berkshire Hathaway 2019 pohledem českého investora
2. Kultura Berkshire Hathaway: Jak unikátní přístup dělá z konglomerátu "stroj na úročení peněz"
3. Jaký je přístup Warrena Buffetta ke zpětnému odkupu, ETF a proč Berkshire drží tolik hotovosti?
4. Proč Bill Ackman věří akciím Berkshire Hathaway? (1. část)
5. Proč Bill Ackman věří akciím Berkshire Hathaway? (2. část)


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde