Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Ekonomové a COVID 19 (2. část)

Ekonomové a COVID 19 (2. část)

30.3.2020 15:42

Text vznikl původně jako příspěvek na blog autora, tudíž se omlouvám za jeho méně formální, leckdy možná až rozpustilý tón. Jedná se o snahu dát dohromady seznam zajímavých příspěvků ekonomů nabízejících pohledy na současnou situaci. Nemalá část odkazů je na anglické zdroje, za což se předem taktéž omlouvám. Bohužel nemám časovou kapacitu pro českou sumarizaci všech textů, na něž odkazuji. Článek byl zveřejněn ve třech částech. Odkazy na zbylé dva budou po jejich zveřejnění přidány na konci textu. První část textu byla zveřejněna 19. března, druhá o dva dny později a závěrečná třetí 28. března.

Pokračování z 20. a 21. března

Následující text navazuje na první část článku zveřejněnou zde. Jedná se o krátkou aktualizaci seznamu z 20. března (odstavec níže) a 21. března (zbývající odstavce).

---------------

Velmi doporučuji text Wojciecha Kopczuka (zde, případně zde v pdf verzi). Na devastující efekty, které mohou mít pro nezanedbatelnou část občanů České republiky vládou přijímaná opatření, se snaží upozornit ve společném článku Jiří Skuhrovec a Michal Šoltés (zde či zde).

---------------

Domácí texty

Po jednom dni pauzy pokračuji v aktualizaci. Začněme texty, které byly zveřejněny pro české prostředí. Zde musím doporučit článek Daniela Münicha z výše zmiňované iniciativy IDEA (zde). Dále je skvělé, že Filip Pertold dostal prostor v rozhovoru pro Hospodářské noviny (zde), v němž oceňuji mj. akcentaci mezinárodní kooperace. Její šíře bude hrát v současné situaci klíčovou roli. Přikládám také odkaz na dashboard od projektu COVID19CZ.

---------------

Tedy ještě jeden článek vznikl, skoro bych zapomněl na společný text ex-viceguvernéra M. Hampla a  ex-guvernéra Z. Tůmy (zde). Při čtení článku jsem nabyl dojmu, že autoři ho tvořili na základě, pro účely takového textu, ne zcela dostatečně velké informační množiny. Zmíněné pány za jejich práci v ČNB respektuji; mám za to, že tam při svém působení patřili k tomu nejlepšímu. Snad ale nikoho neurazí, když si tuto poznámku neodpustím.1)

---------------

Ad článek Hampla s Tůmou: Netrvalo to příliš dlouho a Filip Pertold s Michalem Šoltésem sepsali reakci, v níž velmi srozumitelně ukazují, že argumentace bývalých centrálních bankéřů opravdu nestála na příliš pevných základech (zde)...

Zahraničí

Co se zahraničních prací týče, před chvílí jsem narazil na text trojice autorů, jimiž jsou Martin Eichenbaum, Sergio Rebelo a Mathias Trabandt (zde). Jejich snahou je rozšířit kánonický epidemiologický model o prvky makroekonomických modelů, tak aby v rámci tohoto „mix“ modelu šlo zkoumat interakci mezi opatřeními, jejich (makro)ekonomickými dopady a efekty na (ne)šíření pandemie. Kdo mě zná, asi pochopí moji slabost pro tyto autory (jedná se o DSGE guys, z jejichž paperů jsem toho studoval mnohé). Na článek jsem narazil před několika minutami, tudíž přiznávám, že jsem ho nečetl. Pokud někdo již ano, budu rád za referenci. Já se jdu se pokusit jejich SIR-Macro model nastudovat a posléze možná svůj komentář přizpůsobím...

Twitter odkazy

A abych nezapomněl, opět pár odkazů na podle mě zajímavé tweety. Joseph Gagnon (dříve Fed či US ministerstvo financí, dnes PIIE) sice neříká nic objevného, ale jsem rád za každého, kdo se dostane se svým sdělením do médií s širším dosahem (zde). To stejné platí pro Kena Rogoffa (Harvard University) (zde). Justin Wolfres mě tímto retweetem upozornil na první US banku (BoA), která spouští program odkladu splátek. Vitor Constâncio opět upozorňuje na prudce klesající inflační očekávání (zde). Důležitý krok, a to trochu stranou větší pozornosti médií, podle mě včera udělal Fed, více v tweetu od Heather Long z The Washington Post. Nevesele se situace jeví v USA, o čemž tweetuje opět Justin Wolfers (zde a zde). Na predikci nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti od Goldman Sachs poukazuje David Andolfatto ze st. louiského Fedu (zde). Závěr opět trochu odlehčím, sledujte Fauciho (zde)...

První část článku je k dispozici zde, třetí pak zde

 

---------------

1) Ve třetí části seriálu na konci odkazuji na dotazník tázající se světových ekonomů na opatření přijímaná v souvislosti s šířením COVID 19, jenž zveřejňuje IGM Forum (Chicagská univerzita). Ani jeden z dotázaných ekonomů si nemyslí, že by přijímaná opatření v současné situaci byla z cost-benefit pohledu neadekvátní.


František Mašek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde