Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: zajímavá témata ze včerejší tiskové konference, resp. konferenčního hovoru

ČEZ: zajímavá témata ze včerejší tiskové konference, resp. konferenčního hovoru

21.3.2018 08:52, BAACEZ

Včera od 10h, resp. 16h se konala tisková konference, resp. konferenční hovor s managementem společnosti ČEZ. Vedle tradičního shrnutí výsledků hospodaření za loňský rok se probírala řada dalších témat.

Nemohla tak být opomenuta v poslední době velmi sledovaná témata jako transformace (rozdělení) ČEZu či prodej bulharských aktiv. Ohledně potenciální transformace ČEZu nebyly prozatím sděleny žádné konkrétní závěry. Byly shrnuty dosavadní kroky, které se v posledních měsících ohledně této problematiky udály, management zopakoval preferenci varianty rozdělení společnosti na výrobní (klasickou) část a na regulovanou část, do níž by patřila distribuce, prodej, obnovitelné zdroje a energetické služby (tzv. ESCO služby). Případné rozdělení ČEZu úzce souvisí s případnou výstavbou nové jaderné elektrárny a management uvedl, že do letošního léta by chtěl mít víceméně jasno, jakým směrem se celá záležitost bude dále ubírat, k jaké variantě financování nového jaderného bloku se přistoupí a jak by se to pak promítlo do případné transformace samotné společnosti. Lze tak předpokládat, že celá záležitost bude v příštích měsících mezi ČEZem a vládními představiteli intenzivně diskutována a v létě by již mohly být nastíněny konkrétnější závěry. Finanční ředitel ČEZu Martin Novák v kontextu potenciální výstavby nového jádra znovu zopakoval, že ČEZ nebude ochoten za současných stále relativně nízkých cen elektřiny realizovat výstavbu sám. Bude tak preferovat výše zmíněné rozdělení společnosti či případně jinou formu vládní intervence.

Mimochodem eventuální transformace ČEZu nesouvisí pouze s potenciální výstavbou jádra, ale i s trendem, v rámci něhož dochází k oddělování klasické energetiky od té „nové“ či regulované ztělesněné obnovitelnými zdroji, distribucí a prodejem (nejznámějšími případy bylo dělení německých firem E.ON a RWE). Tyto dvě části energetického byznysu si v dnešních mnohdy obtížných podmínkách, jenž panují na energetických trzích, v podstatě konkurují, jejich zájmy a cíle jsou mnohdy různorodé a proto je v Evropě myšlenka dělení energetických kolosů nyní často aktuální.

Diskuze se pochopitelně dotkla rovněž prodeje bulharských aktiv, konkrétně distribučního a prodejního segmentu plus dalších menších aktiv. ČEZ podepsal koncem února smlouvu o prodeji s bulharskou společností Inercom s tím, že transakce ještě musí být schválena bulharských antimonopolním úřadem. Ředitel divize nová energetika a distribuce Tomáš Pleskač sdělil, že antimonopolní úřad zahájil řízení v minulém týdnu. Po podpisu smlouvy mezi ČEZem a Inercomem se však celá záležitost začala politizovat a do jisté míry komplikovat, když do hry se snaží aktivně zasáhnout bulharský stát, jenž projevil zájem získat daná aktiva místo Inercomu. Případný vstup bulharského státu nyní jak ČEZ, tak Inercom analyzují, nicméně Pleskač dal včera najevo, že ČEZ variantu vstupu bulharského státu (i s ohledem na probíhající mezinárodní arbitráž s Bulharskem o částku v řádu stovek milionů eur) nepreferuje. Padl rovněž dotaz na cenu transakce, zda činí cca 320 mil. EUR (cca 8,1 mld. Kč), jak již dříve uváděla média. Pleskač částku nepotvrdil, nicméně naznačil, že je výrazně vyšší. Management včera ve své prezentaci uvedl, že prodej bulharských aktiv sníží čistý dluh ČEZu o 9,9 mld. Kč. To by potvrzovalo slova Tomáše Pleskače a mohlo by to indikovat cenu, za předpokladu, že čistý dluh bulharského segmentu nepřesahuje 1 mld. Kč (ČEZ dluh podle segmentů nereportuje), i blíže úrovni 9 mld. Kč. Očekáváme, že konkrétní čísla ČEZ v účetních výkazech zveřejní po případném vypořádání transakce. ČEZ uvedl, že dotáhnutí prodeje bulharských aktiv je jeden z cílů pro letošní rok.

Tradičním tématem konferenčního hovoru či tiskové konference byla dividendová politika. ČEZ potvrdil dividendový výplatní poměr v rozmezí 60 – 100 % očištěného čistého zisku. Loni v březnu při oznamování výsledků za rok 2016 ČEZ zveřejnil návrh dividendy. Nyní k tomu nedošlo. ČEZ se nyní navrátil k tradičnějšímu schématu a sdělil, že návrh letošní dividendy oznámí v průběhu dubna či května, tedy několik týdnů před konáním valné hromady. O velikosti letošní dividendy management nechtěl včera spekulovat, stejně tak jako o dividendě v roce 2019.

ČEZ včera vykázal lepší než očekávané výsledky hospodaření za 4Q 2017, když se podle našeho názoru nad očekávání vyvíjely zejména náklady na emisní povolenky (nakonec meziročně nižší o 0,4 mld. Kč), ziskovost rumunských větrných farem (jednorázové pozitivní ocenění zelených certifikátů přidělených v minulosti v objemu 0,8 mld. Kč) a výsledek z obchodování s komoditami (+0,7 mld. Kč). Pohodlně tak překonal vlastní cíle na rok 2017, když EBITDA činila 53,9 mld. Kč (cíl 52 mld. Kč) a očištěný čistý zisk 20,7 mld. Kč (cíl 19 mld. Kč). Očištěný čistý zisk ve výši 20,7 mld. Kč tak vnáší jistou míru optimismu, co se týče letošní dividendy. Ta by podle našich odhadů měla být minimálně na stejné úrovni jako loni, tedy 33 Kč na akcii. Nicméně pokud ČEZ zachová loňský 90% výplatní poměr (podle našeho názoru ho nemá důvod měnit), pak to značí dokonce dividendu ve výši 35 Kč. To je ve vztahu ke včerejší zavírací ceně akcie ve výši 501 Kč velmi slušný 7% dividendový výnos.

Na letošní rok ČEZ oznámil podle našeho názoru poměrně konzervativní výhled EBITDA v rozmezí 51 – 53 mld. Kč, který je mírně za naší predikcí 54 mld. Kč. Domníváme se, že tato disproporce může být mimo jiné způsobena poněkud konzervativnějším výhledem výroby z jádra, když ČEZ chce letos vyrobit 30 TWh. My jsme toho názoru, že v silách ČEZu by letos mohla být produkce v rozmezí 30,5 - 31 TWh (potenciál tuzemských jaderných elektráren pak shledáváme až u hladiny 32 TWh). Navíc se zdá, že ČEZ není tak optimistický i u výroby z tuzemských uhelných elektráren, která může být tlumena odstávkami nejen v Dětmarovicích, ale i v Prunéřově.

Naproti tomu výhled letošního očištěného čistého zisku nás mírně pozitivně překvapil svým horním intervalem, když je posazen do rozmezí 12 – 14 mld. Kč. Náš základní předpoklad očištěného čistého zisku je blízko úrovně 12 mld. Kč. ČEZ včera zároveň uvedl, že v tomto výhledu není zahrnut případný prodej bulharských aktiv. Na druhou stranu management naznačil, že dopad prodeje do čisté ziskovosti nebude významný. Tato transakce (pokud se uskuteční) především pozitivně ovlivní cash flow.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde