Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Central European Media Enterprises v roce 2018 dividendu nevyplatí. Co v budoucnu?

Central European Media Enterprises v roce 2018 dividendu nevyplatí. Co v budoucnu?

6.6.2018 10:25, CETV*, BAACETV

Mediální skupina Central European Media Enterprises v roce 2018 dividendu podle dostupných informací nevyplatí. Jaký dividendový potenciál má do budoucna?

Central European Media Enterprises

V minulých dílech našeho dividendového seriálu jsme vám přinesli podrobné informace o dividendách a dividendové politice společností z indexu PX. Nyní jsme se rozhodli podívat na dividendový potenciál zbývajících dvou společností v indexu PX – CME a (v nejbližších dnech) Pegasu.

Od ani jedné těchto společností se výplata dividendy v roce 2018 nečeká, leda že by ji nestandardně oznámily v průběhu roku.

Central European Media Enterprises: Dividenda na konci dlouhé cesty oddlužení?

Mediální skupina Central European Media Enterprises, známá také pod zkratkami CME a CETV, se v minulých letech dostala do vážných problémů a stala se životně závislou na podpoře majoritního akcionáře, skupiny Time Warner.

Od výměny vedení a nástupu Michaela Del Nina a Christophera Mainusche do čela společnosti v závěru roku 2013 však zaznamenává svůj comeback.

Manažerské dvojici se na pozadí příznivých makroekonomických podmínek v regionu podařilo postavit dříve předluženou a ztrátovou mediální skupinu opět na nohy. Hrubý provozní zisk za posledních 12 měsíců s každým kvartálem od jejich nástupu zatím vždy rostl.

Vývoj hrubého provozního zisku OIBDA mediální skupiny CME

Vývoj hrubého provozního zisku OIBDA mediální skupiny CME

Na pozadí kapitálových injekcí a průběžné restrukturalizaci dluhu v uplynulých 5 letech se jim tak podařilo obrátit začarovaný kruh vysokého zadlužení a nákladů na jeho obsluhu. Společnost soustředila své cash flow ze zlepšujícího se hospodaření a prostředky z nedávné konverze warrantů na splácení dluhu. Zadlužení (poměr čistého dluhu vůči hrubému provoznímu zisku) tak kleslo z 10násobku ve 4Q 2014 na 4,3násobek na konci 1Q 2018 (respektive 3,5násobek v případě úspěšného dokončení prodeje slovinských a chorvatských aktiv).

Vývoj zadlužení a nákladu na obsluhu dluhu mediální skupiny CME

Vývoj zadlužení a nákladu na obsluhu dluhu mediální skupiny CME

Na výši zadlužení jsou navázané úroky, které tak automaticky klesaly. Management také několikrát dluh refinancoval za výhodnějších podmínek. V případě dokončení prodeje aktiv by tak průměrné úroky měly klesnout na 3,2 %. Na konci roku 2015 přitom platila až 11,7 %.

Boj o přežití má CME pravděpodobně za sebou, zadlužení společnosti je však nad stále průměrem sektoru. Výplata dividendy tak zatím není na pořadu dne.

Michael Del Nin, jeden z výkonných ředitelů, v červenci 2017 uvedl, že ačkoliv zlepšující se hospodaření s sebou přináší možnost výplaty dividendy, CME má před sebou dlouhou cestu, než ji začne zvažovat, a pravděpodobně ji v dalších dvou letech nevyplatí.

Situaci má v rukou majoritní akcionář Time Warner, jehož podíl po konverzi warrantů a zohlednění preferenčních akcií činí 75 %. Od loňského podzimu se spekuluje o možnosti prodeje skupiny, vyloučit se nedá ani scénář úplného ovládnutí CME ze strany Time Warner.

V nejbližší době se můžete těšit na další články o dividendách, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

Informace o dividendách na stránkách Fio banky
Kalendáře
České akcie z indexu PX
Německé akcie z indexu DAX
Německé akcie z indexu MDAX
Německé akcie z indexu SDAX
Články o dividendách českých společností
Moneta Money Bank
Komerční banka
Philip Morris ČR
Stock Spirits Group
Kofola ČeskoSlovensko
Vienna Insurance Group
ČEZ
Erste Group Bank
O2
Central European Media Enterprises

 

Zdroj: Central European Media Enterprises, Bloomberg, Reuters


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde