Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: Beneš v rozhovoru pro HN hovoří o rozdělení skupiny a stavbě jaderných zdrojů (+komentář)

ČEZ: Beneš v rozhovoru pro HN hovoří o rozdělení skupiny a stavbě jaderných zdrojů (+komentář)

19.6.2018 10:42, BAACEZ

Generální ředitel ČEZ Beneš v rozhovoru pro HN hovoří o rozdělení skupiny a stavbě jaderných zdrojů. Beneš zveřejnil novou myšlenku, která počítá s nově vzniklou dceřinou společností. Ta by získala obnovitelné zdroje, distribuci a ČEZ Esco, stát by 100% kontroloval jádro, těžbu a vodní elektrárny

Zdroj: ČEZ

Nový návrh s dceřinou společností

Generální ředitel energetického giganta poskytl rozhovor deníku Hospodářské noviny, ve kterém se věnuje tématu potenciálního rozdělení polostátní skupiny a výstavbě nových jaderných zdrojů. Daniel Beneš v rozhovoru přišel po měsících předchozích jednání s novou ideou. Podle jeho slov by ČEZ mohl vyčlenit distribuci a obnovitelné zdroje do nové dceřiné společnosti, zatímco zbytek by ovládl stát ze 100 % a posléze nařídil výstavbu nových reaktorů.

Právě téma dělení energetické skupiny bylo hlavním bodem sledované schůzky na hradě ve složení Beneš, Zeman, Babiš. „Shodli jsme se, že není správné, aby byla firma rozsekána na několik samostatných částí. My jsme ji ale nikdy rozsekávat nechtěli. ČEZ je strategická firma, má nejen jádro, ale i uhelné zásoby a další,“ naznačil o čem se na schůzce debatovalo D. Beneš.

Nová dceřinka by získala obnovitelné zdroje, distribuci a ČEZ Esco, stát by 100% kontroloval jádro, těžbu a vodní elektrárny

Benešem představený plán v rozhovoru pro Hospodářské noviny počítá s tím, že vznikne nová dceřiná společnost, do které by byly přesunuty obnovitelné zdroje, distribuce a ČEZ Esco. V této nově vzniklé dceřince by pak minoritní akcionáři získali 49% podíl. Stát by si posléze ponechal plnou kontrolu nad jadernou energetikou, těžbou uhlí a uhelnými, plynovými a velkými vodními elektrárnami prostřednictvím 100% podílu ve stávající společnosti.

Generální ředitel si od nové myšlenky slibuje, že by mohla být vstřebatelná pro politiky, kterým dosud myšlenka dělení ČEZ nezamlouvala. Negativní výroky zveřejňovali premiér v demisi A. Babiš i ministr průmyslu v demisi T. Hüner. Nová myšlenka by tak mohla politiky uklidnit. Podle Beneše se uvažuje také o tom, že by podíl státu v nové firmě vzrostl nad původně uvažovaných 51 %. „To je základní idea, ale detaily vám nyní neřeknu, musíme o tom debatovat, neodkryl více informací generální ředitel skupiny.

Politici byli dosud proti

Současný premiér v demisi Andrej Babiš k výrokům Daniela Beneše příliš neřekl. „Nemyslím si, že je potřeba ČEZ dělit. Je potřeba rychle realizovat investice do jádra,“ komentoval pro Hospodářské noviny. Daniel Beneš tvrdí, že bych chtěl ještě do konce tohoto roku začít s výběrem firmy, která nový blok v Dukovanech postaví.

V rozhovoru generální ředitel reagoval na negativní pohled politiků, jmenovitě Tomáše Hünera, který tvrdí, že ČEZ je dostatečně finančně silný a jádro by tak měl stavět sám. Beneš přichází s novým argumentem. „Je tu nyní nová velmi podrobná analýza pracovní skupiny pro strategii financování, kterou vedou lidí z ministerstva financí,“ prozradil Beneš. Zmiňovaná skupina pak podle něho měla jednoznačně podpořit variantu, kdy by nové jaderné zdroje stavěla 100% státem vlastněná společnost. „Tato varianta vyhrála dokonce ve všech čtyřech kategoriích, s nimiž analýza pracovala,“ dodal generální ředitel.

„Základní idea šéfa ČEZu Beneše, jak se postavit k výstavbě nových jaderných bloků, je v podstatě stále stejná jako v předešlých vyjádřeních. Výstavbu jaderné elektrárny by dle něho měla realizovat ze sta procent státem vlastněná firma. Rizika spojená s výstavbou případného nového jaderného zdroje by tak na svá bedra měl vzít stát, to je podle našeho názoru základní vzkaz z dnešního rozhovoru pro minoritní (soukromé) akcionáře. Beneš tak dává najevo, že ČEZ v dnešní akcionářské struktuře by nový jaderný zdroj stavět neměl, což by pro trh měla být pozitivní zpráva. Beneš se tedy nadále drží myšlenky transformace ČEZu. Zda transformace společnosti proběhne prostřednictvím vyčlenění distribuce, obnovitelných zdrojů a ESCO služeb do nově vzniklé dceřiné společnosti, ve které by stát snížil svůj podíl z nynějších 70 % na uvažovaných 51 % a zároveň by ze sta procent ovládl mateřský ČEZ a.s., jak dnes naznačil bez konkrétnějších podrobností Beneš nebo se transformace uskuteční prostřednictvím tzv. velkého dělení, jak již bylo diskutováno v loňském roce, není v tuto chvíli zřejmé. Do konce letošního roku by mělo být jasněji, jak se přistoupí k výstavbě nových jaderných bloků a jak se to konkrétně projeví do struktury ČEZu, zda zůstane ve stávající podobě nebo jestli dojde k nějaké formě transformace“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

ČEZ aktuálně mírně posiluje o 0,3 % na 552,50 Kč.

 

Zdroj: Hospodářské noviny


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde