Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Předsedkyně SÚJB Dana Drábová se staví rezervovaně k prodloužení životnosti Dukovan

Předsedkyně SÚJB Dana Drábová se staví rezervovaně k prodloužení životnosti Dukovan

4.12.2018 12:47, BAACEZ

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová se v rozhovoru pro agenturu Bloomberg staví rezervovaně k rozšíření životnosti jaderné elektrárny Dukovany. Podle ní projekt nemusí být tak ekonomicky výhodný (nemusí se vyplatit) kvůli zpřísňujícím se bezpečnostním požadavkům, jež mohou zatěžovat náklady. V souvislosti s měnícími se technologiemi je nyní nemožné stanovit náklady na prodloužení životnosti elektrárny, poskytovat v současnosti nějaký odhad je čirá alchymie, uvedla Drábová.

Prodloužení životnosti Dukovan o deset let je téma, které v posledních týdnech otevřela politická reprezentace. Na konci října jak ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, tak premiér Andrej Babiš připustili, že o této možnosti se uvažuje (komentovali jsme zde).

ČEZ by si prodloužení životnosti dokázal představit, je této variantě nakloněn, management společnosti to zopakoval na konferenčním hovoru s analytiky začátkem listopadu (shrnutí hovoru zde).

Nadále jsme toho názoru, že projekt prodloužení životnosti stojí za úvahu a má potenciál být pro ČEZ ziskovou záležitostí, když jaderné elektrárny představují nejrentabilnější zdroj. Navíc by to mohlo být elegantní řešení, jak získat čas a vyhnout se unáhleným rozhodnutím týkající se potenciální výstavby nových bloků.

Z dřívějších vyjádření Dany Drábové je patrné, že je spíše zastánkyní výstavby nových bloků než prodloužení životnosti těch stávajících. Jakýkoliv jaderný projekt musí podlehnout schválení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), vyjádření, pohled Drábové k problematice rozšíření životnosti dukovanských bloků tak má váhu a je potřeba ho reflektovat.

Problematika výstavby nových bloků, či možnost rozšíření životnosti těch stávajících zůstává nadále otevřeným tématem. Z vyjádření zainteresovaných stran se nezdá, že by ke konkrétním závěrům mělo dojít na konci letošního roku (tak jak bylo původně plánováno), toto téma tak zřejmě bude rezonovat i v průběhu roku 2019.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde