Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Marta Nováková (MPO): státní pomoc ČEZu při stavbě reaktorů je velmi pravděpodobná (+komentář)

Marta Nováková (MPO): státní pomoc ČEZu při stavbě reaktorů je velmi pravděpodobná (+komentář)

28.1.2019 15:43, BAACEZ

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková dnes řekla, že určitá forma státní pomoci ČEZu při stavbě reaktorů je velmi pravděpodobná. O konečné podobě finančního modelu při stavbě reaktorů by se mohlo rozhodnout do dubna.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková dnes opětovně hovořila o finančním modelu potenciálních nových jaderných reaktorů na území ČR. Nováková řekla, že určitá forma státní pomoci při stavbě reaktorů je velmi pravděpodobná. Ohledně finančního modelu by se dle ministryně mohlo rozhodnout do dubna tohoto roku. Marta Nováková taktéž zdůraznila, že celá záležitost musí být diskutována i se zástupci EU.

„Ze strany vládního představitele byl letos poprvé vyřčen termín možného rozhodnutí o podobě finančního modelu poté, co v roce 2018 nebyl v tomto směru učiněn žádný závěr. Slova ministryně Novákové o tom, že „určitá forma státní pomoci je pravděpodobná,“ vnímáme jako mírně podpůrný faktor pro akcie ČEZ, byť na konkrétní závěry si budeme muset ještě počkat. Varianta, že by případnou výstavbu nového jaderného bloku byl nucen zafinancovat a zrealizovat samotný ČEZ tak zřejmě padá. Pokud by se již tedy zvolila varianta státní podpory (s tím, že by se stavělo na současném akcionářském půdorysu ČEZu, tzn. 70 % akcií ve vlastnictví státu a 30 % minoritní akcionáři), pak jako nejschůdnější řešení z pohledu minoritních akcionářů ČEZu bychom spatřovali v systému garantovaných cen elektřiny (tzv. contract for difference), což by do značné míry eliminovalo rizika spojená se stavbou, resp. ČEZ by měl z nového bloku zajištěnu takovou cenu elektřiny, která by zaručovala rentabilitu celého projektu,“ doplnil analytik Fio banky Jan Raška.

 

Zdroj: Bloomberg


František Mašek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde