Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Čína se pokusila zmírnit slova expertů USA vyjádřením optimismu ohledně dosažení první fáze dohody

Čína se pokusila zmírnit slova expertů USA vyjádřením optimismu ohledně dosažení první fáze dohody

21.11.2019 10:11

Čínský vice premiér Liu He se ve středu pokusil zmírnit negativní náladu na trzích, která vznikla v reakci na stále menší šanci dosažení první fáze obchodní dohody v letošním roce. Na negativní slova expertů na obchod Spojených států reagoval čínský hlavní obchodní vyjednávač vyjádřením optimismu nad úspěšným uzavřením dohody.

Čína je ohledně dosažení první fáze optimistická

Čínský vice premiér Liu He, hlavní obchodní vyjednávač, ve středu při večeři uvedl, že je optimistický ohledně dosažení dohody první fáze obchodní dohody se Spojenými státy i přestože se vyjednávání protáhly v reakci na rostoucí napětí v Hong Kongu a dalších otázek. Ve stručnosti také vysvětlil plány Číny na reformu státních podniků, otevření finančního sektoru a vymáhání práv duševního vlastnictví – což je jádro problému, které USA požadují změnit v čínském ekonomickém systému. Jednomu z účastníků večeře mimo jiné uvedl, že byl zmatený požadavky Spojených Států, nicméně optimismus ho neopouští.

Mluvčí ministerstva obchodu Gao Fend se ve čtvrtek na brífinku v Pekingu vyjádřil, že USA a Čína budou i nadále úzce spolupracovat na dosažení kompromisu k uzavření první fáze. Tím reagoval na otázku, zdali se obě strany spolu dohodly na nákupu agrikulturních produktů, které požadují Spojené státy a Čína se na ně zdráhá přistoupit. Ty požadují, aby Čína odsouhlasila nákup zboží v objemu 50 miliard dolarů. Zároveň tak reagoval i na dotaz, zdali se země dohodly na stažení tarifů.

Pravděpodobnost dosažení kompromisu v letošním roce se snižuje

Přes všechen ten optimismus na čínské straně se uzavření první fáze obchodní dohody v letošním roce zdá stále méně pravděpodobné. Americký prezident Donald Trump a ministr financí Steven Mnuchin na tiskové konferenci 11. listopadu uvedli, že první fáze obchodní dohody by mohla být podepsána během pěti dnů. Pět dnů již uplynulo a k podpisu dohody stále nedošlo. Podle některých zdrojů se rozhovory zároveň komplikují. Důvodem je požadavek Pekingu, který usiluje o snížení cel, na což Washington reaguje zvyšováním vlastních požadavků.

Dokončení dohody zároveň komplikují diplomatické spory v souvislosti s protesty v HongKongu. Americký Senát schválil zákon, který má za cíl chránit lidská práva v zemi. V reakci na to si čínské ministerstvo zahraniční předvolalo představitele amerického velvyslanectví v Pekingu a vyzvalo Spojené státy, aby se do situace v Hongkongu přestaly vměšovat.

Zdroj: Bloomberg, Reuters


Tomáš Novák, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde