Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci (+komentář analytika)

Společnosti GE Hitachi Nuclear Energy a ČEZ zahajují spolupráci (+komentář analytika)

4.2.2020 11:05, BAACEZ

Společnost GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) a ČEZ podepsaly memorandum o porozumění, jehož prostřednictvím se dohodly na zkoumání ekonomické a technické proveditelnosti potenciální výstavby reaktoru BWRX-300 v České republice.

„Aktivity ČEZu v tomto směru vnímáme pozitivně. Již loni na podzim ČEZ navázal obdobnou spolupráci se společností NuScale, která se rovněž týká vývoje malých modulárních jaderných reaktorů. Tyto reaktory podle našeho názoru mohou v budoucnu znamenat zajímavou alternativu ke stávajícím velkým reaktorům. Jejich výhodou by měly být výrazně nižší investiční náklady na výstavbu než je tomu u velkých reaktorů. Vývoj malých modulárních reaktorů tak může být vodítkem pro budoucí směřování tuzemské jaderné energetiky s pozitivními konsekvencemi pro ČEZ. Obecně se hovoří o tom, že k prvním komerčním spuštěním těchto reaktorů by mohlo ve světě docházet na konci tohoto desetiletí,“ doplnil analytik Fio banky Jan Raška.

O společnosti GE Hitachi Nuclear Energy

Společnost GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) sídlí ve Wilmingtonu v Severní Karolíně, USA, a je předním světovým dodavatelem pokročilých reaktorů a služeb v oblasti jaderných technologií. Společnost GEH byla založena v roce 2007 jako globální jaderná aliance koncernů GE a Hitachi, s cílem poskytovat služby odvětví jaderné energetiky na globální úrovni. Jaderná aliance realizuje jednotnou strategickou vizi s cílem vytvořit široké portfolio řešení a rozšířit tak možnosti pro vznik nových reaktorů i příležitosti v oblasti služeb. Aliance nabízí zákazníkům z celého světa špičkové technologie potřebné k účinnému zvýšení výkonu, výroby i bezpečnosti reaktorů.

Zpráva v plném znění je dostupná zde.

Zdroj: ČEZ, MPSV


Tomáš Novák
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde