Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Prodej elektráren skupiny ČEZ v Polsku by mohl začít v dubnu, píší Hospodářské noviny (+komentář)

Prodej elektráren skupiny ČEZ v Polsku by mohl začít v dubnu, píší Hospodářské noviny (+komentář)

13.2.2020 10:39, BAACEZ

Prodej elektráren skupiny ČEZ v Polsku by mohl začít v dubnu, píší Hospodářské noviny s odkazem na nejmenovaný zdroj z vedení společnosti.

Hospodářské noviny (HN) dnes informují o novinkách ohledně plánu energetické skupiny ČEZ na prodej větrných a uhelných elektráren v Polsku. „Nyní tam ještě probíhají nějaké organizační změny, ale myslím, že nic nebrání tomu, aby prodej začal v dubnu,“ citují HN nejmenovaný vysoce postavený zdroj z vedení energetické společnosti.

Tisková mluvčí Alice Horáková potvrdila pouze informace, že k prodeji má dojít ještě v tomto roce a ČEZ očekává, že proces prodeje potrvá několik měsíců. „V první fázi proběhne prodej portfolia větrných projektů. Pro způsob prodeje zbývajících aktiv si necháme otevřeno více možností," doplnila posléze Horáková.

„Nejedná se o novou informaci. Plán postupného exitu ze zahraničních trhů včetně Polska ČEZ oznámil již loni na jaře. Konkrétnější informace ohledně plánovaného harmonogramu odchodu z Polska pak zazněly loni v listopadu v rámci zveřejnění výsledků hospodaření za 3Q 2019, kdy ČEZ očekává oslovení zájemců o aktiva do konce letošního prvního pololetí, podání nezávazných nabídek pak letos na podzim a vypořádání transakce v roce 2021. Z pohledu potenciální ceny za polská aktiva bude zcela zásadní proces prodeje tamních dvou uhelných elektráren, jejichž příspěvek do EBITDA zisku činí kolem 1 mld. Kč ročně. ČEZ by mohl podle našeho názoru za elektrárny získat alespoň 5 mld. Kč. Co se týče větrných projektů, tak ČEZ měl historicky v plánu vystavět větrné parky o instalované kapacitě v řádu vyšších stovek megawattů. Nepříznivé regulatorní podmínky však prakticky veškeré plány zhatily a ČEZ doposud ani nezahájil výstavbu. Hodnota větrných projektů je tak ve srovnání s elektrárnami marginální. Dnešní zprávu hodnotíme neutrálně,“ doplnil analytik Fio banky Jan Raška.

Akcie skupiny ČEZ se aktuálně na BCPP obchodují mírně v plusu (+0,20 %).

 

Zdroj: Hospodářské noviny


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde