Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > V polovině dubna uplyne měsíc od uzavření gastro segmentu. Co to znamená pro Kofolu?

V polovině dubna uplyne měsíc od uzavření gastro segmentu. Co to znamená pro Kofolu?

2.4.2020 11:38, BABKOFOL

Tuzemská restaurační zařízení zůstanou uzavřena minimálně do 11. dubna a nyní je tak již zřejmé, že odstávka gastro segmentu potrvá minimálně téměř měsíc, když vládní restriktivní opatření zaměřená na boj proti šíření koronaviru započala v polovině března. Otevření restaurací dříve než v polovině dubna nelze předpokládat ani na Slovensku, obdobná nouzová opatření zaměřená na gastro segment jsou pak dle vyjádření Kofoly praktikována i ve Slovinsku a Chorvatsku.

Kofola tak čelí zhruba měsíčnímu výpadku segmentu HoReCa. Tedy segmentu, který v Česko-Slovensku, resp. v Adriatickém regionu (téměř výhradně Slovinsko a Chorvatsko) generuje 41 %, resp. 47 % celkových tržeb vykázaných za rok 2019. Vedle toho je potřeba rovněž zmínit negativní dopady do segmentu Fresh & Herbs, kde se nouzová opatření dotýkají českých a slovenských UGO barů a salaterií, které v podstatě také musí být uzavřené. I když nelze vyloučit další prodlužování restrikcí za horizont 11. dubna (a podle našeho názoru je to spíše pravděpodobnější varianta), tak zhruba měsíční karanténa vybízí k tomu, udělat si obrázek o tom, jaké to může mít dopady do hospodaření Kofoly.

Segment HoReCa je důležitou a nedílnou součástí celého podnikání Kofoly. Je to pro ni ziskový, profitabilní segment, realizuje v něm vyšší marže než v maloobchodu. Kofola v loňském roce na česko-slovenském trhu v segmentu HoReCa vykázala tržby ve výši 1826 mil. Kč, což je výše zmíněných 41 % z celkového ročního objemu 4434 mil. Kč. V Adriatiku pak HoReCa loni vygenerovala tržby na úrovni 586 mil. Kč, přičemž celkové výnosy z tohoto regionu činily 1258 mil. Kč. Určitým mírným pozitivem v rámci tohoto náročného období je fakt, že výpadek segmentu HoReCa se (prozatím) nekoná v hlavní sezóně, která pro nápojářské společnosti začíná zhruba polovinou května a končí zářím. V tomto období má pro Kofolu gastro segment nejvyšší význam, dosahuje nejvyšší váhy v rámci celkového hospodaření. Pro srovnání, zatímco v prvním a tedy mimosezonním kvartále se HoReCa na celkových česko-slovenských výnosech, resp. tržbách z Adriatiku podílí z cca 38 %, resp. 44 %, tak včetně hlavní sezóny (tzn. včetně 2Q a 3Q) se podíl zvyšuje na cca 43 %, resp. 48 %. Březen – duben lze z hlediska gastro segmentu hodnotit jako mimosezónní období, a tedy negativní dopad do tržeb, resp. do provozní ziskovosti plynoucí z restriktivních opatření nebude tak výrazný, jako kdyby nouzový stav trval přes letní sezónu.

Vycházíme-li z aktuálního stavu, kdy bereme v potaz karanténu od poloviny března do zhruba poloviny dubna, pak podle našich odhadů cca měsíční uzavření česko-slovenského segmentu HoReCa může pro Kofolu znamenat výpadek tržeb kolem 140 mil. Kč. Zahrneme-li do odhadů UGO bary a salaterie a také menší jednotky jako jsou Esspreso a F.H. Prager (prodej ciderů), pak se negativní dopad do česko-slovenských výnosů může podle našich predikcí vyšplhat ke 180 mil. Kč. Včetně útlumu slovinské a chorvatské HoReCa se potom celkový měsíční výpadek výnosů může pohybovat kolem 220 – 230 mil. Kč. To se následně projeví do provozního zisku EBITDA, kde predikujeme nepříznivý vliv v rozmezí 50 – 60 mil. Kč.

Jaké to může mít konsekvence v kontextu celoročního výhledu? Před koronavirovou krizí jsme v našich prvních letošních odhadech počítali s EBITDA v blízkosti 1125 mil. Kč, a to včetně nové akvizice v podobě Korunní a Ondrášovky, jež by se mohla začít projevovat do celkových čísel Kofoly zhruba od poloviny letošního roku. Vše se však bude odvíjet od délky nouzových opatření. Pokud by se odstávka segmentu HoReCa pohybovala v řádu jednoho až dvou měsíců, pak by se letošní EBITDA mohla dle našeho názoru udržet alespoň mírně nad úrovní 1000 mil. Kč.

Jak se bude vyvíjet zadlužení? To velmi pravděpodobně letos poroste, zřejmě překročí hranici 3x násobku čistý dluh/EBITDA a posune se tak z úrovně 2,4x násobku vykázané na konci roku 2019. Příčinou růstu míry zadlužení bude zejména platba za akvizici Korunní a Ondrášovky (jejíž cena by se měla pohybovat kolem 1000 mil. Kč) a výše zmíněný negativní tlak na EBITDA. Z hlediska likvidity má nicméně Kofola dobrou výchozí pozici a podle našeho názoru je letos připravena čelit těžšímu období. Loňský rok s EBITDA ve výši 1119 mil. Kč se vydařil, což se pozitivně promítlo i do vývoje cash flow. Provozní cash flow se v roce 2019 zvýšilo z 821 mil. Kč na velmi slušných 932 mil. Kč (nejvyšší úroveň od roku 2015), což po odečtení hotovostních odlivů plynoucích z investičních aktivit ve výši 355 mil. Kč vedlo k výraznému free cash flow 577 mil. Kč. Tento významný likviditní polštář loni pohodlně pokryl dividendu v celkovém objemu 286 mil. Kč (13,5 Kč na akcii) a další výdaje v podobě plateb úroků, splátek půjček apod. Celkově tak loni Kofola navýšila hotovost o 156 mil. Kč na 775 mil. Kč a míra zadlužení v průběhu roku 2019 klesala z 2,9x na výše zmíněných 2,4x násobek čistý dluh/EBITDA.

Pokud budeme uvažovat letošní EBITDA v blízkosti 1000 mil. Kč, pak by to podle našich predikcí indikovalo pokles provozního cash flow do rozmezí 750 – 800 mil. Kč. S ohledem na situaci očekáváme hledání úspor na straně investičních výdajů (CAPEX), které by tak dle našeho názoru neměly překročit poměrně vysokou loňskou úroveň 480 mil. Kč a jejich hladinu bychom viděli spíše v rozmezí 400 – 450 mil. Kč. Bonusem do investiční části cash flow jsou letos přijaté platby v podobě druhé části splátky prodejní ceny za polskou divizi Hoop ve výši 142 mil. Kč a prodejní ceny za ruský Megapack ve výši 116 mil. Kč. Na druhou stranu investiční část hotovostních toků bude především zatížena platbou za výše zmíněnou akvizici Korunní a Ondrášovky. Tato akvizice dle dřívějšího vyjádření Kofoly bude financována kombinací vlastních a cizích zdrojů. Kofola tak zřejmě navýší čerpání svého bankovního úvěrového rámce, což podle našich odhadů může vést k nárůstu hrubého dluhu z aktuálních cca 3430 mil. Kč na úrovně mírně přesahující hladinu 4000 mil. Kč.

Bez vyplacení dividendy ve výši 13,5 Kč na akcii, tzn. cca bez 286 mil. Kč, by mohla letošní čistá zadluženost na základě výše uvedených předpokladů směřovat k úrovni 3,3x násobku EBITDA, což je pod horní mezí 3,5x stanovenou samotnou Kofolou. Pokud by se Kofola letos rozhodla vyplatit meziročně stabilní dividendu, tedy 13,5 Kč na akcii, pak by se dle našich predikcí posunul čistý dluh na 3,6x.

Za současné obtížnější situace, kdy je možno v souvislosti s restriktivními opatřeními uvalenými na segment HoReCa předpokládat letošní pokles provozní ziskovosti, je tak patrné, že management bude v rámci opatrnostního přístupu reálně zvažovat nevyplacení letošní dividendy. Domníváme se, že ve hře může být i výplata meziročně nižší dividendy. V případě jejího poklesu na zhruba polovinu, tedy cca 7 Kč na akcii (3,4% dividendový výnos), by se dostávalo zadlužení do rozmezí 3,4 – 3,5x.

Zatím není jasné, kdy budou restaurace opět otevřeny. Prozatím směřujeme k měsíčnímu výpadku a je pravděpodobné, že nouzová opatření budou nadále platit i v druhé polovině dubna. Pak by již mělo být zřetelnější, kam se vše bude ubírat. Konkrétnější letošní výhledy by pak měl management Kofoly představit v polovině května při oznámení výsledků za 1Q 2020. Výše uvedené predikce vychází z předpokladu jednoho až dvouměsíčního výpadku segmentu HoReCa. A to společnost velikosti Kofoly s ročními výnosy kolem 6400 mil. Kč a provozní ziskovostí ve výši cca 1100 mil. Kč ustojí. Námi nastíněný negativní dopad do EBITDA v rozmezí 50 – 120 mil. Kč fatálně nevykolejí hospodaření společnosti. Likvidní pozice je dostatečná, navíc posilněna příznivými výsledky za rok 2019. Nebýt koronavirové krize, Kofola by velmi pravděpodobně i přes realizaci akvizice Korunní a Ondrášovky letos vyplatila meziročně stabilní dividendu. Za aktuálních okolností je však zdrženlivost ohledně potenciální výplaty pochopitelným krokem, konkrétnější dividendové záměry by mohly být známy v průběhu května.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde