Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: vybraná témata z dnešního konferenčního hovoru s managementem

ČEZ: vybraná témata z dnešního konferenčního hovoru s managementem

11.8.2020 20:05, BAACEZ

Projekt výstavby nového jaderného bloku nebude mít v následujících deseti letech žádný dopad na výplatu dividend a rozvahu (tedy zadlužení). Takto to shrnul finanční ředitel ČEZu Martin Novák v dnešním konferenčním hovoru s analytiky. Jinými slovy, přípravné CAPEX projektu v jeho první fázi, tedy v nejbližších čtyřech letech, v rozmezí 3 – 4 mld. Kč, resp. v jeho druhé fázi, jež jsou odhadovány kolem 20 mld. Kč, by neměly ohrozit budoucí dividendovou politiku, resp. finanční stabilitu ČEZu. Navíc Novák připomněl, že na konci každé etapy projektu bude mít ČEZ možnost v případě nepříznivě se vyvíjejících podmínek využít put opci a odprodat projekt státu za vynaložené náklady. Stále jsme tedy na začátku projektu a dnes nelze říci, zda kolem roku 2030 bude investorem uvažované výstavby nového dukovanského bloku skutečně ČEZ nebo jiný subjekt (tedy v tomto případě stát).

Slova finančního ředitele tak potvrzují náš pozitivní náhled na dividendovou politiku v příštích letech, která by i nadále měla být pro akcionáře atraktivní a přibližovat se hranici 40 Kč na akcii, resp. tuto úroveň postupně překročit. Běžná dividenda by pak mohla být eventuálně vylepšena mimořádnou výplatou v návaznosti na připravovaný prodej zahraničních aktiv. Na dnešním konferenčním hovoru management potvrdil již dříve oznámený záměr dokončit prodej rumunských aktiv (cenu stále vidíme v blízkosti 30 mld. Kč) do konce roku 2020 (v případě regulatorních průtahů nelze vyloučit dokončení transakce v průběhu roku 2021) a uzavřít divestici polských uhelných elektráren v roce 2021 (cenu odhadujeme kolem 5 mld. Kč).   

Situace v Bulharsku se po nedávném rozhodnutí správního soudu má opět šanci se mírně posunout ve prospěch ČEZu. Pokud by se tamní situaci podařilo odblokovat (vzhledem k dřívějším rozporuplným rozhodnutím tamních úřadů je však na místě opatrnost), pak by ČEZ chtěl prodat bulharská aktiva ještě letos, jelikož smlouva mezi ČEZem a Euroholdem v hodnotě 335 mil. EUR (dle aktuálního kurzu cca 8,8 mld. Kč) uzavřená v červnu 2019 je stále v platnosti.

Probíhající divestiční proces tak v sobě stále skýtá potenciál mimořádné dividendy, náš náhled na její možnou výši tak i po dnešním výsledkovém reportu neměníme a nadále ji vidíme v rozmezí 10 – 20 Kč na akcii.

ČEZ dnes tradičně zveřejnil aktualizovaný pohled na předprodeje silové elektřiny ze svých výrobních zdrojů. Oproti stavu ke konci prvního letošního kvartálu sice došlo kvůli výraznějšímu březnovému poklesu cen na energetických burzách k nepatrnému snížení realizačních cen elektřiny na nejbližší tři – čtyři roky, nicméně stále hodnotíme průběžně zahedgované prodejní ceny pozitivně a převyšují aktuální tržní ceny. Nejsledovanější kontrakt, tedy na rok 2021, se vyvíjí nadále příznivě. Aktuálně má totiž ČEZ na příští rok prodáno již 71 % elektřiny za cenu 46,1 EUR/MWh, což by dle našich aktuálních po výsledkových indikací mohlo značit finální cenu (včetně peakload) v blízkosti 47 EUR. To by mírně překonávalo naši dosavadní predikci ve výši 46,3 EUR. Každopádně ČEZ je na dobré cestě i v příštím roce navýšit svoji prodejní cenu silové elektřiny, když pro letošní rok podle dnes zveřejněného upraveného odhadu očekává  finální průměrnou cenu na hladině 45,7 EUR (v květnu ještě uváděl 44,9 EUR/MWh).


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde