Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Chybějící nabídka čipů zpomaluje produkci aut ve světě, zasahuje i odvětví spotřební elektroniky

Chybějící nabídka čipů zpomaluje produkci aut ve světě, zasahuje i odvětví spotřební elektroniky

11.1.2021 16:11, AAPL, VOW3, IFX, NXPI

Automobilky hlásí omezení produkce způsobené nedostatečnou nabídkou čipů. Producenti polovodičových čipů nedokážou vyrovnat rychlost růstu poptávky od automobilek a producentů spotřební elektorniky.

 Ilustrační obrázek poskytnut platformou Pexels

Automobilky po celém světě si stěžují na nedostatek čipů. V důsledku toho nyní musí omezovat produkci. Omezení hlásí japonské automobilky jako Toyota, Honda, či Nissan, ale také např. německý Volkswagen, který minulý měsíc ohlásil nutnost změny výrobních plánů. „Globální nedostatek dodávky polovodičů představuje výzvy a narušení v produkci,“ píše v emailovém prohlášení Bloombergu společnost Ford.

Na počátku pandemie Covid-19 automobilky výrazně omezily svou produkci a s tím i poptávku po čipech. Poptávka po automobilech se však obnovila rychleji, než jejich producenti předpokládali poté, co vlády vypustily stimulační balíčky a lidé dojíždějící do práce se snaží vyhnout hromadné dopravě, uvádí pro Bloomberg Glen De Vos, technický ředitel dodavatele automobilových dílů Aptiv Plc.

Výrobci čipů však mezitím alokovaly svou produkci ke spolehlivějším odběratelům, kteří jsou navíc často ochotni za čipy lépe zaplatit a jejich objednávky dosahují větších objemů. Těmi jsou především výrobci elektroniky (např. chytré telefony a příslušenství, počítače, herní konzole atd.).

Společnosti dodávající čipy jako Taiwan Semiconductor Manufacturing, United Microelectronics a Globalfoundries neexpandovaly dostatečně rychle, aby vyrovnaly současnou poptávku. Při expanzi své produkce jsou spíše konzervativní, jelikož se jedná o investice v řádech mld. USD a obsahují tedy velké potenciální ztráty. Tito primární producenti čipů jsou zodpovědní za velkou porci světové produkce a dodávají společnostem zaměřeným na automobilové čipy jako Infineon Technologies či NXP Semiconductors.

Poptávka po čipech se navíc zvyšuje i z důvodů technologického pokroku v odvětví automobilů i spotřební elektroniky. Ačkoli nejnovější auta vyžadují více čipů, stejně jsou na tom i jiné produkty. Dle Bloombergu chytré telefony využívající 5G sítě potřebují o 40 % více polovodičových komponent než starší 4G verze. Dodavatel čipů TSMC hlásí za 4Q rekordní tržby, ze kterých je velké procento tvořeno právě 5G iPhony.

Nedostatek nabídky čipů ovlivnil produkci nejen v odvětví automobilů, ale také např. herních konzolí či iPhonů. Apple údajně čelí nedostatku napájecích čipů pro iPhone 12, uvádí Bloomberg.

Polovodičové komponenty budou dle odhadů zprávy od China EV 100 a Rolanda Bergera v roce 2030 tvořit více než 50 % výrobní ceny aut, nyní se jedná o zhruba 35 %. „Čipy získávají s nadcházejícími auty definovanými softwarem na důležitosti,“ řekl Shi Ji, analytik Haitong International Securities v Hong Kongu. „Jsou esenciální pro všechna auta, ne jenom pro ta elektrická.“

Akcie společnosti Volkswagen klesají o 1,79 % na 129,44 EUR, akcie Apple klesají o 1,58 % na 129,96 EUR, akcie Infineon Technologies klesají o 2,40 % na 33,40 USD, akcie NXP Semiconductors rostou o 0,20 % na 175,38 USD.

Zdroj: Bloomberg


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde