Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > "Nelze vše vsadit na jednu kartu," oponuje Daimler Volkswagenu a Tesle v názoru na palivové články

"Nelze vše vsadit na jednu kartu," oponuje Daimler Volkswagenu a Tesle v názoru na palivové články

21.5.2021 17:28, VOW3, DAI*, TSLA

CEO Daimler Trucks v telefonním rozhovoru s Bloomberg obhajoval existenci palivových článků. Dle jeho názoru je riskantní do budoucna spoléhat čistě na elektrické baterie. Svými názory jsou mu v opozici ředitelé Volkswagenu a Tesly.

 

CEO Daimler Trucks obhajuje existenci palivových článků

Nákladní vozidla poháněná vodíkem budou hrát důležitou roli ve snižování emisí z dopravního sektoru navzdory technologickým překážkám. Nelze spoléhat jen na elektřinou poháněná vozidla. Takový názor uvedl Martin Daum, CEO Daimler Trucks, v telefonickém rozhovoru s agenturou Bloomberg.

„Při snaze dosáhnout klimatických cílů si nemůžeme dovolit vše vsadit jen na jednu technogii,“ řekl Daum. „Do roku 2025 se budeme soustředit stoprocentně na elektromobily. Mezi roky 2025 a 2035 budeme potřebovat vozidla jak s elektrickými bateriemi, tak s palivovými články, jelikož požadavky masivně rostoucí infrastruktury vyžadují dvoustranný přístup.“

Dále uvedl, že riziko spoléhání pouze na elektromobily spočívá v nedostatku některých surových materiálů a ve výzvách spojených s podporou širokosáhlých nabíjecích stanic pro elektrická nákladní vozidla a autobusy.

Volkswagen a Tesla vodík odsoudily

Daum je tak v opozici názorů ředitelů automobilek Volkswagen a Tesla, tedy Herberta Diesse a Elona Muska, kteří se ve svých tweetech o vodíkovém pohonu vyjádřili negativně.

„Vodíková auta prokazatelně nejsou řešením. V dopravě se prosadila elektrifikace. Falešné debaty jsou ztrátou času. Prosím naslouchejte vědcům!“ vyjádřil se na Twitteru v úterním příspěvku Diess.

„Diess má pravdu. Vodík je podivuhodně hloupá forma úložiště energie pro automobily,“ reagoval na Musk ve čtvrtek.

Souboj technologií

Vodíkové články jsou již léta zkoumány jako alternativa k automobilům na elektrické baterie a tradičním spalovacím motorům. V cestě jim však vysoké náklady a nedostatečná palivová infrastruktura a technologie tak zůstala v pozadí elektrických baterií. Na druhou stranu elektrifikace komerčních vozidel je komplexnější než u osobních automobilů, jelikož jsou větší, těžší a mají šíroké využití, od dovozu do supermarketů v městských zónách po dlouhé přepravy do vzdálených lokací.

Ve vývoji palivových článků Daimler nedávno zahájil společný podnik s Volvem.

Akcie společnosti Daimler k závěru obchodování na Xetře rostou o 0,81 % na 75,75 EUR, akcie Volkswagenu posilují o 0,54 % na 215,95 EUR a akcie Tesly na NASDAQ klesají o 0,020 % na 586,66 USD.

Zdroj: Bloomberg


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde