Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Spotify dosáhla dohody s Googlem, uživatelům bude umožněno za službu platit v obchodě Google Play

Spotify dosáhla dohody s Googlem, uživatelům bude umožněno za službu platit v obchodě Google Play

24.3.2022 11:16, GOOG, GOOGL, BAAGOOGL, SPOT

Společnosti Spotify a Google včera oznámily uzavření dohody, v jejímž rámci přibyde uživatelům Spotify alternativa platby za hudební službu. V aplikaci pro Android bude mít uživatel na výběr, zda zaplatí přímo skrze Spotify či prostřednictvím obchodu Google Play.

Hudební digitální služba a Google oznámili ve středu partnerství o umožnění plateb prostřednictvím obchodu Google Play. Uživatelé tak budou mít na výběr kromě klasické platby prostřednictvím Spotify také alternativu. Google si však v podobných případech může za platbu skrze obchod Google Play účtovat až 30 % celkového výnosu.

Aby se takto vysokému poplatku Spotify vyhnulo, platby svým uživatelům platby skrze Google neumožňovalo. Zákazníci tak museli za službu platit přes webové stránky Spotify.

Mluvčí Spotify neuvedla, jaká část výnosu bude Googlu náležet po uzavření dohody. Alternativní způsob plateb by měl být k dispozici později v tomto roce.

Google uvedl, že Spotify může být první z malého počtu společností, které do tohoto pilotního projektu budou zařazeny. Nevyjádřil se však, jakou částku v rámci pilotního projektu oproti aktuálním poplatkům společnostem sleví.

„Jedná se o významný milník a první ve všech velkých obchodech s aplikacemi – ať už jde o mobilní zařízení, stolní počítače nebo herní konzole,“ napsal v příspěvku Sameer Samat, viceprezident produktového managementu společnosti Google. „Tento pilotní projekt nám pomůže lépe porozumět tomu, zda a jak funguje fakturace podle uživatelské volby pro uživatele v různých zemích a pro vývojáře různých velikostí a kategorií.“

Akcie Spotify (SPOT) připisují v předburzovní fázi 3,37 %. Akcie třídy C společnosti Google (GOOG) posilují v předburzovní fázi o 0,03 %, třída A (GOOGL) přidává 0,13 %. S akciemi Google lze obchodovat také na burze RM-SYSTÉM pod tickerem BAAGOOGL.

 

Zdroj: Wall Street Journal


Michal Fric
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde