Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > O nás > Média > Aktuality > Pozor na falešné weby státních institucí

Pozor na falešné weby státních institucí

21.3.2023 10:16

Aktuálně se v České republice šíří podvodné SMS a e-maily, které se vydávají za zprávy od státních institucí.

Odkazy v nic zasílané směřují na falešné weby napodobující portály státní správy a snaží se z lidí vylákat citlivé údaje. Úřady tyto podvodné stránky okamžitě blokují, stále ale vznikají nové.

Lidé by neměli klikat na odkazy zasílané v těchto zprávách a zadávat zneužitelné osobní údaje na weby s neznámým původem. Při online komunikaci se státními úřady je potřeba se vždy ujistit, že jste na jejich oficiálních stránkách. Níže uvádíme aktuální příklady podvodů.

Zdroj: ČSSZ

Záminkou jsou dávky i daně

  • Před podvody varuje již od podzimu Ministerstvo práce a sociálních věcí. Na falešných webech, které napodobují oficiální stránky resortu, jsou umístěny „formuláře“ k příspěvku na bydlení, které uživatele nabádají, aby se přihlásili bankovní identitou.
  • Nově se objevují také weby, které se tváří jako ePortál České správy sociálního zabezpečení. Na těchto podvodných stránkách jsou pak klienti vyzýváni např. k využití služby „Informace o druhu a výši vyplacených dávek nemocenského pojištění ihned na váš osobní účet“.
  • Před šířením falešných textových zpráv varoval v březnu i Úřad vlády. Zprávy rozesílané jeho jménem obsahují sdělení, že "dávky a příspěvky na jejich účtu (jsou) aktivní“, a odkaz na falešnou stránku Portálu občana.
  • Finanční správa také upozorňuje na podvodné zprávy, které vyzývají k vyplnění citlivých údajů kvůli údajné vratce daně nebo chybě v daňovém přiznání.

Jak ověřit pravost webové stránky?

Pravost webové stránky si můžete jednoduše zkontrolovat ověřením, že v adresním řádku před adresou webové stránky se nachází ikona zámku. Pod symbolem zámku si dále můžete ověřit certifikát dané webové stránky. Např. na našich webových stránkách se Vám po kliknutí na ikonu zámku zobrazí informace „Zabezpečené spojení“ a „Certifikát vydán pro: Fio banka, a.s. (CZ)“.

Pro snazší orientaci a Vaše bezpečí jsme na naše webové stránky k bankovní identitě přidali odkazy na jednotlivé možnosti, které lze prostřednictvím identity řešit. Můžete si tak jednoduše ověřit pravost našich stránek a dále pokračovat z nich.


Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde