Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Souhrn z trhu - reporty > Denní report - středa 21.08.2019

Denní report - středa 21.08.2019

21.8.2019 22:22

ČR: Pražská burza poprvé v tomto týdnu udržela denní zisky, SRN: Frankfurtská burza si ve středu připisovala zisky, USA: Americké indexy se pohybovaly v zeleném teritoriu.

Pražská burza

Popis trhu

Pražská burza poprvé v tomto týdnu rostla, když pomohl zlepšený zahraniční sentiment. Index PX si nakonec polepšil o 0,41% na 1 037 bodů. Tahounem růstu se staly akcie Avast po zvýšeném doporučení od JP Morgan a dále pak akcie Erste Bank (796 Kč +1,61%), které těžily z dobré výkonnosti evropského bankovního sektoru. Slušný přírůstek zaznamenalo i Cme (+0,93%) a pojišťovna Vig posílila o +0,58% na 606 Kč. Naopak tuzemským bankám se nedařilo. Moneta Money Bank odepsala -0,46% a zakončila pod 76 Kč, Komerční banka pak padla o -0,85% na 818 Kč při nejvyšším denním objemu 102 mil. Kč. Před zítřejším výsledkovým reportem za 2Q ztratil Pegas -0,86% na 694 Kč. Elektrárenská společnost Čez stagnovala na 515 Kč.

Podnikové zprávy

PFNonwovens: odhady hospodaření za 2Q 2019

 

J.P. Morgan zvýšila cílovou cenu pro akcie Avast z 345 pencí na 410 pencí

Německo

Očekávané události

09:30 Index nákupních manažerů Markit/BME (srpen - předběžný): očekávání trhu: 43,0, předchozí hodnota: 43,2

09:30 Index nákupních manažerů ve službách Markit (srpen - předběžný): očekávání trhu: 54,0, předchozí hodnota: 54,5

09:30 Složený index nákupních manažerů Markit/BME (srpen - předběžný): očekávání trhu: 50,6, předchozí hodnota: 50,9

Očekávané události (eurozóna)

10:00 Index nákupních manažerů Markit (srpen - předběžný): očekávání trhu: 46,2, předchozí hodnota: 46,5

10:00 Index nákupních manažerů ve službách Markit (srpen - předběžný): očekávání trhu: 53,0, předchozí hodnota: 53,2

10:00 Složený index nákupních manažerů Markit (srpen - předběžný): očekávání trhu: 51,2, předchozí hodnota: 51,5

16:00 Spotřebitelská důvěra (srpen - první, předběžný): očekávání trhu: -7,0, předchozí hodnota: -6,6

Popis trhu

Na frankfurtské burze si na konci středeční seance valná většina firem připisovala zisky. Nejlépe si vedla softwarová společnost SAP, když připsala 2,5 %. SAP Ariba a Standard Chartered Bank dnes oznámily strategickou spolupráci, která by měla učinit nabídku finančních řešení banky snáze přístupnou podnikům v Asijsko-pacifickém regionu skrze síť Ariba, která je světově největší digitální business síť propojující víc než 4,2 milionu společností v 190 zemích.

Naopak k největšímu poklesu došlo u akcií Fresenius Medical Care (-1,2 %) a následně u titulu Deutsche Telekom (-0,5 %). Deutsche Telekom uvolní k testování 24. srpna herní streamovou službu MagentaGaming, na které bude možné vysílat více než 100 titulů. Microsoft a Google plánují spustit jejich porovnatelný xCloud a Stadia službu v říjnu a listopadu letošního roku. Firmy do tohoto odvětví silně investují, protože technologie z velké části závisí na super rychlém internetovém připojení a eliminují z velké části potřebu nákladného hardwaru. Posledním dnešním oslabujícím titulem je E.ON (-0,2 %). E.ON SE oznámila, že se chystá vydat „zelené dluhopisy“ v reakci na rostoucí základnu investorů volící udržitelné finance. Společnost tak nabídne 1,5 mld. euro 5 letých a 10,5 letých dluhopisů v celkové hodnotě téměř šest miliard euro.

Podnikové zprávy

T-Mobile od 1. září spustí novou generaci tarifů

 

ThyssenKrupp provádí rozsáhlé investice doma i v zahraničí

 

Podnikové zprávy (EU)

AstraZeneca oznámila potíže při certifikaci nového léku

USA

Hlavní zprávy

Trump zrušil cestu do Dánska

 

Index žádostí o hypotéky MBA (16. srpna):
aktuální hodnota: -0,9 %
očekávání trhu: --
předchozí hodnota: 21,7 %

Prodeje existujících domů (červenec):
aktuální hodnota: 5,42 mil.
očekávání trhu: 5,40 mil.
předchozí hodnota: 5,27 mil. (5,29 mil.)

Prodeje existujících domů (m-m) (červenec):
aktuální hodnota: 2,5 %
očekávání trhu: 2,5 %
předchozí hodnota: -1,7 % (revize: -1,3 %)

Očekávané události

14:30 Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti (17. srpna): očekávání trhu: 216 tis., předchozí hodnota: 220 tis.

14:30 Pokračující žádosti o podporu v nezaměstnanosti (10. srpna): očekávání trhu: 1707 tis., předchozí hodnota: 1726 tis.

15:45 Bloomberg index spotřebitelského komfortu (18. srpna): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 61,2

15:45 Bloomberg index ekonomických očekávání (srpen): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 55,0

15:45 Index nákupních manažerů Markit (srpen - předběžný): očekávání trhu: 50,5, předchozí hodnota: 50,4

15:45 Index nákupních manažerů ve službách Markit (srpen - předběžný): očekávání trhu: 52,8, předchozí hodnota: 53,0

15:45 Složený index nákupních manažerů Markit (srpen - předběžný): očekávání trhu: --, předchozí hodnota: 52,6

16:00 Index předstihových ukazatelů (červenec): očekávání trhu: 0,3 %, předchozí hodnota: -0,3 %

16:30 Změna zásob plynu podle EIA (16. srpna): očekávání trhu: 56, předchozí hodnota: 49

17:00 Index výrobní aktivity kansaského FEDu (srpen): očekávání trhu: 1, předchozí hodnota: -1

Popis trhu

Ve středeční seanci americké akciové trhy posílily a index Dow Jones přidal 1,03% a širší index S&P 500 se uzavřel také silnější  o  0,84%.  V růstu amerických indexů nebránilo ani prohlášení  amerického prezidenta Donalda  Trumpa, který sdělil, že nevidí potřebu spěchat v záležitostech obchodní dohody s Čínou a také informoval, že je ochoten přijmout krátkodobý negativní vliv na domácí ekonomiku. Samotný ministr zahraničí Mike Pompeo řekl podle zdrojů skupině ekonomů a ředitelů, že  věří , že obchodní válka s Čínou by mohla být ukončena do prezidentských voleb 2020 Pan prezident Trump se opět pustil do kritiky FEDu a sdělil, že americká ekonomika je  od případné recese velmi vzdálená a ve světě zaujímá první místo a  hovořit o současné recesi je podle něho nemístné. Z výše zmíněných důvodů Trump znovu vyzval americkou centrální banku FED, aby postupně snížila základní  úrokovou sazbu o jeden procentní bod. Trhy tak aktuálně vyčkávají na páteční jednání centrálních bankéřů v Jackson Hole, ale zejména na slova a komentáře šéfa FEDu  Jeromea  Powela.

V centru zájmu byla dnes ropa a podle reportu EIA zásoby ropy k 16. srpnu poklesly o 2,732 mil. barelů, když analytici očekávali pokles zásob jen o 1,5 mil. barelů. Na převis poptávky reagovala lehká ropa WTI   nejdříve 1% nárůstem, ale poté korigovala a lehká ropa WTI se tak obrátila do červených čísel se ztrátou 0,9%  a dostala se k úrovni 55,6 USD/barel.  Na report zásob kladně reagovaly  akcie světově obchodované ropné společnosti  Exxon Mobil Corp. ( XOM ), které uzavřely seanci silnější o více než 0,8%  a podobně si vedly také akcie britské společnosti BP ( BP ) s nárůstem  také 0,9%. Naopak se dnes nedařilo akciím výrobce a dodavatele těžního zařízení Halliburton ( HAL ), které obchodovaly se ztrátou 2,4% a podobně si vedly také akcie jeho konkurenta Schlumbergeru ( SLB ), které ztratily nakonec jen necelých 0,3%. Poklesem prošly také akcie  Marathon Oil Corp. ( MRO ), které uzavřely obchodní seanci  níž o více než  1,5%.

 Za zmínku dnes stály akcie ropné těžařské společnosti Abraxas Petroleum ( AXAS ), kde společnost představila své výsledky za  čtvrtletí končící v červnu 2019 a  reportované tržby 34,82 mil. USD překonaly odhady trhu. Ve srovnání s předchozím rokem byly tržby nižší a to ve výši 30,92 mil. USD.  Investory také mile překvapil zisk na akcii 0,02 USD. i když se očekávalo 0,03 USD/akcii. Akcie se tak dnes těšily zájmu investorů a přidaly na své tržní hodnotě  20,4%.

Dnes se příliš nedařilo akciím těžařů kovů, když ceny železné rudy klesly na 10 týdenní minima a současně těžební společnost BHP Billiton ( BHP ) varovala, že ceny mohou být v příštím roce ještě nižší. Akcie BHP Billiton ( BHP ) tak  dnes ztratily více než 1,6%. Naopak necelé 1% během seance posilovaly akcie těžaře mědi a různých kovů Freeport McMorran ( FCX ), ale nakonec uzavřely v kladných, ale jen s malým ziskem 0,11%

Žlutý kov dnes ztratil 0,36% a zlato se tak dostalo k úrovni 1 501 USD/Troy. unci. I přes  pokles zlata vzdorovaly akcie  kanadské těžařské společnosti Barrick Gold Corp- ( GOLD ) a  ze začátku seance rostly o  0,5%, ale nakonec se obrátily do červených a ztratily 0,2%  a s podobně se pohybovaly také akcie těžaře Eldorado Gold Corp. ( EGO ), které také otočily k jihu a uzavřely ztrátou více než 0,4%.

Pokles ceny dnes provázel také největší čínský internetový obchod Alibaba Group ( BABA ), kde společnost se zatím rozhodla odložit svůj vstup na akciovou burzu v Hongkongu. Důvodem odložení vstupu jsou dlouhodobé nepokoje, které souvisí s vládními protesty s  kterými se toto finanční centrum v Hongkongu potýká. Akcie Alibaba Group ( BABA )  v reakci na toto oznámení ztratily na americkém trhu více než  1%.  

Na růstové vlně se dnes vezly akcie maloobchodního řetězce Target Corporation ( TGT ), kde společnost reportovala své výsledky za 2Q. 2019. Společnost překvapila růstem tržeb, které byly 18,42 mld. USD, když odhad analytiků byl  jen  18,25 mld. USD. Důvodem růstu tržeb společnosti byly především investice do změny svých kamenných prodejen a doručovacího servisu. EPS 1,82 USD/akcii překonal odhad 1,62 USD/akcii.  Akcie  Target Corporation ( TGT ) dnes posílily o silných  20%.

 

Podnikové zprávy

Target po výsledcích nad odhady a zvýšeném výhledu skokově roste

 

Lowe´s zveřejnil pozitivní výsledky; jeho akcie v premarketu posilují o 12 %

 

OLED displeje pro iPhone jsou ve finální fázi certifikace

 

Alibaba odkládá vstup na hongkongskou burzu, píše Reuters

 

Letecká společnost United Airlines zahájila spolupráci s Enviromental Defense Fund

 

Uživatelé Facebooku budou moct zablokovat sběr sdílených dat o své osobě s externími subjekty


František Mašek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde