Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Komerční banka: Revize výhledu hospodaření i změna návrhu dividendy

Komerční banka: Revize výhledu hospodaření i změna návrhu dividendy

24.3.2020 07:41, BAAKOMB

Komerční banka v rámci včerejší večerní tiskové zprávy oznámila změnu návrhu dividendy ze zisku vytvořeného v roce 2019 i revizi výhledu hospodaření pro letošní rok.

(1) Změna návrhu dividendy. Oproti původnímu představenému návrhu vyplatit ze zisku vytvořeného v roce 2019 akcionářům banky dividendu na úrovni 58 Kč na akcii přistoupilo představenstvo KB ke změně návrhu dividendy. V návaznosti na výzvu České národní banky adresovanou tuzemským komerčním bankám, aby se zdržely výplaty dividend do doby odeznění dlouhodobějších důsledků epidemie koronaviru, oznámila Komerční banka, že představenstvo banky navrhne dozorčí radě ponechat celý čistý zisk vygenerovaný v roce 2019 na účtu nerozděleného zisku. Zároveň Komerční banka deklarovala, že nemá v úmyslu držet kapitálovou rezervu managementu po normalizaci zdravotní a ekonomické situace nad deklarovanou úrovní 50 – 200 bazických bodů vůči minimální úrovní souhrnných kapitálových požadavků (cca 17,4 %).

(2) Revize výhledu hospodaření pro rok 2020. Komerční banka zároveň oznámila revizi výhledu hospodaření pro letošní rok prezentovaného 6. února 2020 v důsledku negativních důsledků opatření přijatých s cílem omezit šíření choroby Covid-19. Dle očekávání KB povede zpomalení ekonomické aktivity k nižšímu počtu transakcí i menší poptávce po úvěrech. Pokles tržních úrokových sazeb zároveň negativně ovlivní čistý úrokový výnos banky. Rizikové náklady budou velmi pravděpodobně vyšší vůči původním komunikovaným předpokladům, které počítaly s náklady na riziko pod normalizovanou úrovní 30–40 bazických bodů průměrného úvěrového portfolia.

(3) Názor Fio banky / komentář analytika. Jakkoliv jsou výše uvedené informace veskrze negativní, zastáváme názor, že po více jak 40% poklesu kurzu akcií Komerční banky od začátku letošního roku současný tržní kurz akcií banky více než reflektuje současný nejistý výhled blízké budoucnosti a nynější nízká valuace banky by ani v přílivu špatných zpráv neměla být tržními účastníky ignorována. Při současné tržní kapitalizaci banky ve výši „pouhých“ 90 mld. Kč se Komerční banka nyní obchoduje pod úrovní účetní hodnoty svého vlastního kapitálu (109 mld. Kč na konci roku 2019). To je valuační teritorium, které přísluší spíše bankovním domům, jež nejsou schopny stabilně generovat návratnost vlastního kapitálu ani na úrovni nákladů vlastního kapitálu. To ale není případ Komerční banky, která dlouhodobě generuje návratnost vlastního kapitálu na úrovni > 12 %. Jakkoliv bude letošní rok pro Komerční banku (a nejen pro ni) velkou výzvou, v minulosti již i v náročném ekonomickém prostředí (léta 2009-11) prokázala KB odolnost svého obchodního modelu.

Rozhodnutí o zadržení veškerého zisku za rok 2019 je v současné turbulentní době z našeho pohledu pochopitelné, byť je dle našeho názoru při robustní kapitálové vybavenosti banky více motivováno snahou managementu KB vyjít vstříc přání regulátora než vlastními obavami o případné ohrožení ekonomické stability banky. Byť v tuto chvíli nejsme schopni věrohodně odhadnout, jak dlouho bude trvat návrat k „normálu“, částečnou útěchou investorům je fakt, že KB deklaruje, že po narovnání ekonomického prostředí nemá v úmyslu držet přebytečný kapitál banky nad úroveň kapitálové rezervy managementu a bude jej distribuovat zpět (pravděpodobně prostřednictvím dividend) akcionářům.


Michal Křikava, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde