Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Dividenda ČEZ v roce 2021 a dalších letech (+komentáře analytika a aktivistického akcionáře)

Dividenda ČEZ v roce 2021 a dalších letech (+komentáře analytika a aktivistického akcionáře)

27.5.2021 14:24, BAACEZ

Podrobné informace o dividendě ČEZ včetně odhadů do dalších let.

ČEZ

Dividenda ČEZ v roce 2021

Představenstvo ČEZ představilo 20. května návrh vyplatit dividendu v hrubé výši 52 Kč na akcii.

Nyní ji musí schválit valná hromada, která se bude konat 28. června 2021.

V případě, že ji chcete obdržet, je potřeba akcie ČEZ koupit nejpozději v den, který předchází datu tzv. ex-date, prvního obchodního dne, kdy se akcie obchodují bez nároku na dividendu. Podrobnější vysvětlení termínů spojených s výplatou dividendy naleznete ve třetím dílu našeho seriálu Dividendový expres.

Ex-date připadá na 1. července pro pražskou burzu a na 7. července pro burzu RM-SYSTÉM.

ČEZ vyplácí dividendu prostřednictvím pobočkové sítě České spořitelny. Výplata započne 2. srpna 2021.

Dividendová historie ČEZ

ČEZ má dlouhou historii výplatu dividend. Poprvé ji vyplatil v roce 2001 a od tohoto roku ji vyplácí každoročně.

Vývoj dividend společnosti ČEZ

Vývoj dividend společnosti ČEZ

Dividenda ČEZ v roce 2022 a dalších letech

Dle dividendové politiky aktualizované v květnu 2019 ČEZ v nejbližších letech plánuje vyplatit 80 – 100 % čistého zisku. V roce 2021 byla zároveň výplata podpořena částí prostředků ze zahraničních divestic, které by se na dividendě měly projevit i v roce 2022.

Analytici oslovení agenturou Bloomberg v průměru očekávají, že v roce 2022 dosáhne dividenda 40,6 Kč a v roce 2023 potom 35,1 Kč.

Pohled analytika Fio banky Jana Rašky

Dividendu 52 Kč na akci považuji za velmi slušnou a je v souladu s naším očekáváním, když naše predikce byla posazena do rozmezí 50 – 60 Kč, resp. blíže ke spodní hraně intervalu. I přes poměrně široké rozpětí tržních odhadů je z reakce akcií ČEZ patrné, že investoři nahlíží na letošní dividendu pozitivně.

Rozebereme-li dividendu detailněji, tak ČEZ vyplatil 100 % loňského očištěného čistého zisku, tedy 42 Kč na akcii, a k tomu přidal 10 Kč, když zohlednil prodej rumunských aktiv. Mezi akcionáře tak rozdělil cca 22 % z celkového výnosu plynoucího z prodeje rumunského majetku, jenž činil bezmála 25 mld. Kč. Zbytek příjmu z divestice byl a bude využit jak na částečné umoření dluhu, tak rovněž na rozvojové investice v oblasti OZE, energetických služeb, distribuce či postupnou přeměnu uhelného portfolia na čistší zdroje energie. To je podle mého názoru rozumně vyvážený mix přispívající k finanční stabilitě společnosti.

Na letošní dividendu nahlížím jako na mimořádnou, proto je potřeba v roce 2022 počítat s jejím poklesem. I tak se domnívám, že ČEZ může nabídnout atraktivní dividendu. Stále silná likvidní pozice by měla i v příštím roce vytvořit předpoklady pro udržení výplatního poměru v blízkosti 100 % a pokud management obdobně jako letos zohlední ve výplatě dividendy očekávané příjmy z dalších divestic, to znamená z prodeje bulharských a polských aktiv, pak vidím prostor pro dividendu mírně převyšující hranici 40 Kč, resp. v rozmezí 41 – 43 Kč na akcii.

Postřehy našeho analytika Jana Rašky k ČEZu, Kofole a České zbrojovce můžete sledovat na Twitteru @JanRaskaFio.

Postřehy našeho analytika Jana Rašky k ČEZu, Kofole a České zbrojovce můžete sledovat na Twitteru @JanRaskaFio.

Pohled aktivistického akcionáře Michala Šnobra

Stejně jako v minulých letech jsme o komentář požádali Michala Šnobra, dlouholetého investora ČEZ, externího poradce skupiny J&T v oblasti energetiky, který se s ní nyní v ČEZu angažuje jako aktivistický akcionář.

Postřehy Michala Šnobra můžete sledovat na Twitteru @MichalSnobr.

Postřehy Michala Šnobra můžete sledovat na Twitteru @MichalSnobr.

Uvádíme ho v plném znění a doplněný o graf vývoje elektřiny:

ČEZ má za sebou velmi divoké roky. Prošel si slzavým údolím, kdy realizační cena elektřiny vyrobená v jeho elektrárnách klesla postupně od 2013 do roku 2018 z cen nad 50 EUR až k 30 EUR/MWh. To zásadním způsobem zhoršilo i hospodářské výsledky společnosti. Přímo rokem 2018 ale nastal zlom a letos už ČEZ prodává svou produkci v průměru těsně pod 50 EUR/MWh a tím to neskončilo.

Cena termínových obchodů na dodávku elektřiny v letech 2022 a 2023 se nyní pohybuje dokonce mezi 60 a 70 EUR/MWh, tj. o více než 100% výše proti roku 2018. Vzhledem k tomu, že cena elektřiny jde nahoru především díky růstu povolenky CO2 na trhu EU ETS a ČEZ produkuje více než polovinu elektřiny ve svých bezemisních jaderných a vodních elektrárnách (32 TWh), je zřejmé, že akcionáře ČEZ čekají po delší době zase velmi dobré časy.

Pozitivní vývoj ale narušilo dočasné oslabení příjmů distribuce v rámci nového regulačního období v Česku a rovněž dočasně divestice aktiv na zahraničních trzích, když větší část výnosu z jejich prodeje byla využita na splacení nízkého dluhu, což je v době rekordně nízkých úroků velmi podivné. Na druhou stranu právě část peněz z divestic umožní v letošním roce navýšit běžnou dividendu ČEZ na historicky rekordní úrovně.

V roce 2010 vyplatil ČEZ svým akcionářům doposud svou nejvyšší dividendu a to 53 Kč na akcii. Letos představenstvo navrhuje 52 Kč a mohla být i o dost vyšší. Dle oficiálního sdělení, ale vedení ČEZ pro tuto dividendu zatím nevzalo v úvahu výnos z prodeje aktiv v Bulharsku (bude dokončeno na konci pololetí) a přirozeně ani v Polsku, jež by mohlo být dokončeno na konci letošního. Dá se tedy předpokládat, že i příští rok by mohla být běžná dividenda posílena z hotovosti získané za divestice.

Od roku 2023 (za hospodářský rok 2022) by už výsledky společnosti jakož i vyplácená dividenda mohly reflektovat ziskovost firmy založenou na současném růstu cen elektřiny.  To vše dohromady dává naději, že by se dividenda ČEZ po delší době mohla zase ustálit blízko 50 Kč. Toto by pak byla bezpochyby i zásadní zpráva pro ocenění samotné akcie ČEZ. Silné cash flow ČEZ umožňující investice stejně jako výplatu dividendy doplněné růstovým příběhem elektřiny může během roku až dvou otevřít akcii ČEZ brány k cenovým úrovním, na které bylo dávno zapomenuto.

Vývoj německého kontraktu s elektřinou na další rok, zdroj: Bloomberg

Vývoj německého kontraktu s elektřinou na další rok, zdroj: Bloomberg

Analytické doporučení Fio banky pro akcie ČEZ

analýze z července 2020 doporučil náš analytik Jan Raška akcie ČEZ kupovat s cílovou cenou 659 Kč.

Další informace o dividendách

Více informací o dividendách českých společností naleznete v našem přehledu, obecné informace o dividendách v seriálu Dividendový expres.

Sledujte nás na Twitteru

V nejbližší době se můžete těšit na další články o dividendách, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

Zdroj: ČEZ, Bloomberg


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde