Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Dividenda ČEZ v roce 2022 a dalších letech (+komentář analytika)

Dividenda ČEZ v roce 2022 a dalších letech (+komentář analytika)

17.6.2022 16:57, BAACEZ

Podrobné informace o dividendě ČEZ včetně odhadů do dalších let.

ČEZ

Dividenda ČEZ v roce 2022

Valná hromada ČEZ 28. června 2022 schválila protinávrh Ministerstva financí na výplatu dividendy 48 Kč na akcii. Podrobnosti o návrhu zde.

V případě, že ji chcete obdržet, je potřeba akcie ČEZ koupit nejpozději v den, který předchází datu tzv. ex-date, prvního obchodního dne, kdy se akcie obchodují bez nároku na dividendu. Podrobnější vysvětlení termínů spojených s výplatou dividendy naleznete ve třetím dílu našeho seriálu Dividendový expres.

Ex-date připadá na 1. července 2022 pro pražskou burzu a na 7. července 2022 pro burzu RM-SYSTÉM.

Výplata dividendy započne netradičně až 1. listopadu 2022.

ČEZ vyplácí dividendu prostřednictvím České spořitelny. Hotovostně bude vyplácena pouze do konce roku 2022, poté pouze bezhotovostně, nebo bude poukázána na účet na základě žádosti. Podrobnosti v návrhu na rozdělení zisku (pdf).

Dividendová historie ČEZ

ČEZ má dlouhou historii výplatu dividend. Poprvé ji vyplatil v roce 2001 a od tohoto roku ji vyplácí každoročně.

Vývoj dividend společnosti ČEZ

Vývoj dividend společnosti ČEZ

Dividenda ČEZ v roce 2023 a dalších letech

Dle dividendové politiky aktualizované v březnu 2022 plánuje ČEZ v dalších letech vyplácet 60 až 80 % čistého zisku na dividendě.

Fio banka očekává, že v roce 2023 dividenda dosáhne přibližně 71 Kč a v roce 2024 přibližně 103 Kč.

Pohled analytika Fio banky Jana Rašky

Letošní navrhovaná dividenda 44 Kč na akcii je v souladu s naším očekáváním. Byť lze spekulovat, zda by ČEZ letos nemohl vyplatit vzhledem k očekávaným budoucím rostoucím ziskům, nízkému zadlužení a dobré likvidní pozici o něco více, tak letošní návrh je v rámci stanovené dividendové politiky. Valná hromada ČEZu, na které bude dividenda schvalována, se koná 28. června. Do této chvíle se ve veřejném prostoru neobjevily náznaky, že by vláda usilovala o vyšší výplatu. Předpokládáme tak, že valná hromada částku 44 Kč schválí.

Konkrétně, ČEZ má letos v plánu vyplatit 90 % očištěného čistého zisku za rok 2021, to znamená 37 Kč na akcii (což je v rámci doposud platného výplatního poměru 80 – 100 %), plus 7 Kč na akcii, jakožto podíl z prodeje bulharských aktiv (za bulharská aktiva ČEZ loni získal cca 8,5 mld. Kč, cca 16 Kč na akcii). Náš předpoklad byl 100 % očištěného čistého zisku (tedy 40 – 41 Kč) a zhruba 3 Kč na akcii z prodeje bulharského majetku (očekávali jsme, že ČEZ mezi akcionáře rozdělí, stejně jako loni v případě divestice rumunských aktiv, cca 21 % z prodejní částky). Z celkového pohledu nás však ČEZ navrhovanou dividendou nepřekvapil.

Postřehy našeho analytika Jana Rašky k ČEZu, Kofole a České zbrojovce můžete sledovat na Twitteru @JanRaskaFio.

Postřehy našeho analytika Jana Rašky k ČEZu, Kofole a České zbrojovce můžete sledovat na Twitteru @JanRaskaFio.

Na druhou stranu, vezmeme-li v potaz pokračující extrémní vývoj na tržních cenách elektřiny a z toho vyplývající letošní předpokládané robustní provozní cash flow, které by se dle našeho názoru mohlo pohybovat alespoň kolem hladiny 80 mld. Kč, pak po odečtení očekávaných kapitálových výdajů (CAPEX) poblíž 40 mld. Kč vidíme dostatečné volné cash flow k tomu, aby mohla být letos vyplacena dividenda poblíž 50 Kč na akcii, tedy v obdobné výši jako loni. A zadluženost by podle našich odhadů zůstávala v přijatelných mezích 1 – 1,5x EBITDA.

Jak už ale uvádíme výše, ČEZ se při letošním návrhu konzervativně přidržuje mantinelů své dividendové politiky. Má tedy momentálně snahu udržovat výraznější likvidní pozici, což může být dáno geopolitickým napětím, kdy potenciální přerušení dodávek zemního plynu do Evropy by přinášelo riziko nadměrné volatility na energetických trzích a s tím spojené možné extrémní požadavky energetických burz na krytí maržových vkladů (dodání hotovosti).

Vývoj německého kontraktu s elektřinou na další rok, zdroj: Bloomberg

Vývoj německého kontraktu s elektřinou na další rok, zdroj: Bloomberg

Velmi pozitivní trend ve vývoji dividend lze očekávat v příštích letech. ČEZ již letos v březnu, oproti dřívějším zvyklostem, naznačil dividendu vyplacenou v roce 2023. Tehdy v rámci zveřejněného výhledu EBITDA, resp. očištěného čistého zisku v intervalu 85 – 89 mld. Kč, resp. 38 – 42 mld. Kč management ČEZu oznámil předpoklad dividendy v rozmezí 56 – 62 Kč na akcii, což překonalo náš odhad 52 Kč a znamenalo to horní hranici nově stanoveného výplatního poměru 60 – 80 % platného od roku 2023. Po silných výsledcích za 1Q 2022 ČEZ překvapil výrazným navýšením výhledu na 95 – 99 mld. Kč, resp. 45 – 49 mld. Kč, což se promítlo i do zvýšení indikace dividendy do rozmezí 67 – 73 Kč na akcii. Z letošních předpokládaných 44 Kč tak dividenda ČEZu zřejmě skokově naroste do blízkosti 70 Kč. Shrneme-li, ceny elektřiny na historicky rekordních úrovních povedou k rekordním ziskům, a to vyústí v rekordní dividendu vyplacenou v příštím roce. 

Výrazně pozitivní trend v hospodaření bude velmi pravděpodobně pokračovat i v roce 2023, prodejní cena silové elektřiny směřuje k úrovním kolem 129 EUR. To nám podle našich prvních odhadů indikuje EBITDA poblíž 125 mld. Kč a čistou ziskovost téměř 70 mld. Kč. Dividenda vyplacená v roce 2024 se pak podle našeho názoru může pohybovat i kolem 100 Kč na akcii (více než 8% dividendový výnos). Tento dividendový výhled samozřejmě platí za předpokladu, že ČEZ zůstane v aktuální podobě, tedy, že nedojde k jeho transformaci či rozdělení, jak se o tom v nedávné době začalo spekulovat.

Pohled aktivistického akcionáře Michala Šnobra

Stejně jako v minulých letech jsme o komentář k dividendě požádali Michala Šnobra, dlouholetého investora ČEZ a externího poradce skupiny J&T v oblasti energetiky, který se s ní nyní v ČEZu angažuje jako kvalifikovaný akcionář. Naleznete ho v samostatném článku zde.

Analytické doporučení Fio banky pro akcie ČEZ

analýze z března 2022 doporučil náš analytik Jan Raška akcie ČEZ akumulovat s cílovou cenou 1026 Kč. Od této doby tržní ceny elektřiny zaznamenaly další extrémní růsty, což má na hodnotu akcií ČEZ pozitivní vliv.

Další informace o dividendách

Více informací o dividendách českých společností naleznete v našem přehledu, obecné informace o dividendách v seriálu Dividendový expres.

Sledujte nás na Twitteru

V nejbližší době se můžete těšit na další články o dividendách, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

Zdroj: ČEZ

 


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde