Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ: Právník Bezouška upozornil na návrh zákona, kterým by stát mohl prosadit rozdělení společnosti

ČEZ: Právník Bezouška upozornil na návrh zákona, kterým by stát mohl prosadit rozdělení společnosti

26.1.2023 16:14, BAACEZ

Člen Legislativní rady vlády Petr Bezouška na Facebooku upozornil na návrh zákona, kterým by mohl stát prosadit rozdělení společnosti ČEZ.

ČEZ

Právník a člen Legislativní rady vlády Petr Bezouška na Facebooku upozornil, že rada dnes projednává změnu Zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev, které by umožnilo státu prosadit rozdělení ČEZu.

Podle tohoto pravidla by ke schválení rozdělení akciové společnosti strategického zájmu postačí 85 % akcionářů přítomných na valné hromadě, které se účastní alespoň 2/3 akcionářů.

Znění návrhu ve screenshotu níže, ztučnění naše:

Návrh zákona, zdroj: ODok

Návrh zákona, zdroj: ODok

Celé znění návrhu zákona je dostupné v portálu ODok od 30. listopadu.

„…pro schválení vytěsnění akcionářů nebo pro rozdělení odštěpením s nerovnoměrným rozdělením podílů je potřeba souhlas 90 % všech akcionářů. Jenže český stát má nyní pouze 70 %. Chystá se tedy pod rouškou energetické krize úprava zákona tzv. lex „ČEZ“, který by tuto hranici účelově snížil? Osobně se domnívám, že by šlo o z pohledu Ústavy ČR o hodně riskantní krok – ryze účelovou a zneužitelnou změnu. Vyloučený ale není,“ upozorňoval již dříve v komentáři pro Seznam Zprávy minoritní akcionář ČEZu Michal Šnobr.

Návrh zákona byl jedinou položkou programu 280. zasedání Legislativní rady vlády. Předložil ho ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Akcie ČEZ (BAACEZ) dnes na pražské burze posilují o 3,9 % na 910 Kč.

Komentář analytika

„Z dnešních informací je patrné, že již několikrát vládními představiteli avizovaná transformace (restrukturalizace) ČEZu je na stole, a že se postupně připravuje půda pro její možnou realizaci. Potenciální transformaci ČEZu dlouhodobě vnímáme jako podpůrný faktor pro akcie ČEZ. Tento vliv jsme zmiňovali i v rámci naší aktualizace cílové ceny na akcie ČEZ vydané na konci loňského roku, kde jsme tehdy konkrétně uvedli toto:

„Příznivou ziskovost v letošním roce a z toho vyplývající silnou dividendu vnímáme jako významné podpůrné faktory pro cenu akcie ČEZ. Potenciální transformace ČEZu, kdy stát dává najevo snahu v budoucnu ovládnout minimálně výrobní aktiva společnosti je podle našeho názoru dalším vlivem, který by měl sehrávat spíše pozitivní roli do ocenění akcie. Vedle toho se domníváme, že regulatorní rizika jsou již v ceně akcie započítány. Shrneme-li, na současných úrovních vnímáme akcie ČEZ jako podhodnocené.“

„Od vydání aktualizace cílové ceny akcie ČEZ postupně naplňují námi vkládaný investiční potenciál, když posílily o zhruba 20 % a přibližují se naší cílové ceně 951 Kč,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Zprávy vydána v 14:13, ve 14:20 doplněna o informace o zasedání rady a v 16:15 doplněna o komentář analytika.

Zdroj: Facebook, ODok, Seznam Zprávy


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5619225,92508
USD22,9783624,25364
GBP28,5736030,15940
CHF25,1432926,53871
PLN5,693996,01001

Kompletní informace zde