Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Dividenda Colt CZ Group v roce 2024 a dalších letech (+ komentář analytika)

Dividenda Colt CZ Group v roce 2024 a dalších letech (+ komentář analytika)

18.4.2024 11:09, BAACZGCE

Podrobné informace o dividendě Colt CZ Group včetně odhadů do dalších let.

Dividenda Colt CZ Group v roce 2024

Představenstvo Colt CZ Group navrhlo výplatu dividendy v hrubé výši 30 Kč na akcii. Dividenda podléhá schválení valnou hromadou, která se bude konat do konce prvního letošního pololetí. Termín valné hromady zatím nebyl oznámen.

V případě, že chcete dividendu obdržet, je potřeba akcie Colt CZ Group koupit nejpozději v den, který předchází datu tzv. ex-date, prvního obchodního dne, kdy se akcie obchodují bez nároku na dividendu. Podrobnější vysvětlení termínů spojených s výplatou dividendy naleznete ve třetím dílu našeho seriálu Dividendový expres.

V loňském roce připadal ex-date pro pražskou burzu na 16. června a pro burzu RM-SYSTÉM na 20. června. Letošní termíny ještě nebyly zveřejněny.

Výplata ve formě akcií

Tak jako loni budou mít akcionáři na výběr, zda zvolí výplatu dividendy v penězích nebo nových akciích.

Konkrétní podmínky výplaty dividendy ve formě akcií zatím nebyly zveřejněny.

Dividendová historie

Společnost Colt CZ Group vstoupila na pražskou burzu v září roku 2020 (dříve Česká zbrojovka Group), dividendy však vyplácela i dříve jako soukromá společnost. V roce 2021 vyplatila první dividendu jako veřejně obchodovaná společnost ve výši 7,5 Kč na akcii.

Dividenda Colt CZ Group v roce 2025 a dalších letech

Společnost nemá oficiálně přijatou dividendovou politiku. V září 2020 před IPO indikovala záměr vyplácet alespoň 33 % čistého zisku, vyplacená dividenda v roce 2022 odpovídala 72 % čistého zisku a následně společnost indikovala snahu vyplácet kolem 50 % čistého zisku.

V roce 2025 očekává analytik Fio banky Jan Raška výplatu na vyšší úrovni než tento rok.

 

Komentář analytika Fio banky Jana Rašky

I přes pokračující akviziční aktivitu a růstové ambice se management Coltu zároveň snaží o realizaci dostatečně atraktivní dividendové politiky. Je to patrné i z návrhu letošní dividendy ve výši 30 Kč na akcii. Management společnosti tak drží meziročně stabilní dividendu, a to navzdory letošnímu očekávanému dokončení velké akvizice muniční firmy Sellier & Bellot, za níž Colt v hotovosti zaplatí v přepočtu cca 8 mld. Kč. Letošní dividenda je v souladu s naším očekáváním. Nicméně v kontextu akvizice jsme uvažovali i o možném konzervativnějším přístupu managementu a eventuálním utlumení dividendy do rozmezí 22 – 25 Kč. Nestalo se, což jen ukazuje na stále silnou likvidní pozici Coltu vyplývající z nízkého zadlužení. V tomto kontextu hodnotíme dividendu ve výši 30 Kč (nabízející akcionářům nadále cca 5% výnos) jako velmi solidní.

Do dalšího období nahlížíme na dividendový vývoj spíše optimisticky. Pokračující výrazné zakázky ozbrojeným složkám, příspěvek loňské akvizice v podobě švýcarského výrobce munice swissAA či opatrný optimismus ohledně vývoje na americkém civilním trhu vytváří předpoklady pro rostoucí ziskovost v letošním roce. Dividenda by se tak dle našich odhadů mohla v roce 2025 posunout k úrovni 33 Kč na akcii (5,3% dividendový výnos). V případě dokončení a efektivního začlenění akvizice Sellier & Bellot vidíme v příštím roce potenciál i k hranici 35 Kč. Ve střednědobém horizontu pak tato akvizice dle našeho názoru může vytvořit prostor pro dividendu v rozmezí 35 – 40 Kč.

Analytické doporučení Fio banky pro akcie Colt CZ Group

analýze z ledna 2024 doporučil náš analytik Jan Raška akcie Colt CZ Group akumulovat s cílovou cenou 698 Kč.

Dividendový výnos Colt CZ Group

Vůči závěrečné ceně akcie Colt CZ Group ze 17. dubna ve výši 624 Kč vychází hrubý dividendový výnos z navrhované letošní dividendy 30 Kč na 4,8 %.

Více o dividendovém výnosu naleznete v pátém dílu seriálu.

Akcie Colt CZ Group

Další informace o dividendách

Více informací o dividendách českých společností naleznete v našem přehledu, obecné informace o dividendách v seriálu Dividendový expres.

Sledujte nás na Twitteru

V nejbližší době se můžete těšit na další články o dividendách, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

Zdroj: Colt CZ Group


Aleš Mendl, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4782425,83676
USD22,8421424,10986
GBP28,6271130,21589
CHF25,0036626,39134
PLN5,661495,97571

Kompletní informace zde