Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Jak (z)bohatnout díky akciím: Od podílových fondů po individuální investování (I)

Jak (z)bohatnout díky akciím: Od podílových fondů po individuální investování (I)

4.8.2019 18:18

Nový průvodce světem investování: Proč investovat a jak? Tentokrát o možnostech aktivního investování s profesionály.

Spořit nestačí

prvním díle našeho seriálu jsme si vysvětlili, proč je důležité investovat a klíčovou roli času v investování. V druhém díle jsme se podívali na kouzlo reinvestování a jeho háček. V následujících dvou dílech se podíváme na různé možnosti akciového investování s jejich přednostmi a slabinami.

Aktivní a pasivní investování: V čem je rozdíl?

V zásadě se nabízí dvě možnosti jak investovat – aktivně (ať už individuálně, či s profesionály) nebo pasivně. Cílem aktivního investora je porážet výkonnost trhu prostřednictvím výběru jednotlivých akcií do portfolia. Cílem pasivního investora je dosahovat průměrné výkonnosti trhu s co nejnižšími náklady a bez nutnosti patřičných znalostí kapitálových trhů.

Oba tyto přístupy k investování mají své zastánce a odpůrce, v zásadě se však doplňují. Aktivní investoři vyhledávají příležitosti na trhu, který je díky nim efektivnější, z čehož těží pasivní investoři. Jejich pasivní strategie však vytváří příležitosti pro aktivní investory. Investor samozřejmě může též uplatňovat oba přístupy zároveň.

Pojďme si blíže představit tyto formy investování s praktickými příklady produktů finanční skupiny Fio. V tomto díle se podíváme na možnosti investování s profesionály, v dalším na individuální investování.

Podílové fondy: Nejjednodušší cesta k investicím

Nejsnadnější a nejpohodlnější možností investice do akcií jsou podílové fondy. Podílové fondy jsou populárním prostředkem kolektivního investování a nevyžadují žádné znalosti kapitálových trhů.

Investiční fond je souborem majetku, o který se profesionálně stará investiční společnost v souladu s právními předpisy a statutem fondu. Statut fondu je základní dokument každého fondu, který obsahuje informace o fondu a jeho investiční strategii.

Fio investiční společnost v současné době nabízí dva fondy: Fio fond domácího trhu, který investuje v České republice, a měnově zajištěný Fio globální akciový fond, který se zaměřuje na vyspělé světové trhy. Investovat do nich je možné prostřednictvím aplikace e-Broker již od 5000 Kč jednorázově nebo pravidelně od 300 Kč měsíčně. Investovat lze také na týdenní nebo denní bázi.

Investoři můžou na denní bázi sledovat vývoj hodnoty podílového listu. Portfolio manažeři fondů také vydávají měsíční a výroční zprávy, ve kterých komentují vývoj akciového trhu, svého portfolia a uvádí, jaké akcie nakoupili a prodali.

U podílových fondů se můžeme setkat se vstupním a výstupním poplatkem, poplatkem za obhospodařování a poplatkem za administraci. Fio fondy mají nulový vstupní poplatek, nulový výstupní poplatek (pokud podílové listy držíte alespoň 12 měsíců, jinak 3 %) a poplatek za obhospodařování a poplatek za administraci, který činí maximálně 2,5 % ročně z průměrné hodnoty fondového kapitálu fondu za dané účetní období.

Výhody: vysoká přístupnost, snadné vyřízení, nulová údržba, portfolio v rukou zkušených odborníků, snadná diverzifikace (rozložení rizika), možnost dosahovat vyšší výkonnosti oproti trhu, minimální transakční a informační náklady, možnost investovat od minimální částky

Nevýhody: možnost dosahovat nižší výkonnosti oproti trhu, obecná investiční strategie, vyšší poplatky oproti pasivnímu investování

Osobní makléř: Portfolio přizpůsobené vašim potřebám

Služby osobního makléře jsou vhodné pro klienty se zájmem o nadstandardní péči přizpůsobenou jejich individuálním investičním potřebám. Spolupráce začíná osobní schůzkou s makléřem, na jejímž základě makléř navrhne individualizovanou investiční strategii.

Následně makléř pečuje o svěřené prostředky, s klientem je převážně v telefonickém kontaktu a navrhuje mu realizaci jednotlivých obchodů v portfoliu s tím, že finální rozhodnutí je na klientovi. Klient má současně detailní přehled o jednotlivých investicích a vývoji spravovaného portfolia.

Fio banka služby osobních makléřů nabízí klientům s portfoliem v minimální výši 2,5 mil. Kč, cena služby je 20 % z výdělku klienta v daném roce. Konkrétní podoba služeb osobního makléře a míra spolupráce ve Fio bance závisí na přání klienta a je tak vhodná jak pro klienty bez znalosti kapitálových trhů, tak i zkušené investory.

Výhody: portfolio v rukou zkušených odborníků, investiční strategie přizpůsobená individuálním potřebám a rizikovému apetitu klienta, možnost dosahovat vyšší výkonnosti oproti trhu, úzký vztah s klientem

Nevýhody: možnost dosahovat nižší výkonnosti oproti trhu, vyšší poplatky oproti pasivnímu investování, vyšší minimální částka investice

Správa portfolia: Investiční strategie dle povahy investora

Profesionální makléři Fio banky nabízí také služby správy portfolia, které kombinují některé vlastnosti fondů a osobního makléře. Oproti fondům nabízí strategie správy portfolia větší přizpůsobení rizikovému apetitu investora při nižší minimální investované částce oproti službám osobního makléře.

Klienti mají na výběr z pěti investičních strategií s různou dynamikou rizika a teritoriálním rozložením (domácí, konzervativní, vyvážená, růstová a růstová – tradiční trhy). Minimální vklad prvních tří strategií je 250 tis. Kč, u zbylých dvou 500 tis. Kč. Strategie investující na zahraničních trzích využívají zajištění portfolia proti měnovému riziku.

Na výběr jsou také dvě varianty zpoplatnění služby – roční poplatek 2 % z průměrné tržní hodnoty portfolia, nebo 20 % z výdělku v daném roce.

Klient má detailní přehled o jednotlivých investicích a vývoji spravovaného portfolia, jednou za čtvrtletí obdrží písemnou zprávu o výsledcích s komentářem.

Výhody: snadné vyřízení, portfolio v rukou zkušených odborníků, snadná diverzifikace, možnost dosahovat vyšší výkonnosti oproti trhu, nízké transakční náklady, možnost investovat od 250 tis. Kč, možnost výběru strategie a poplatkové politiky

Nevýhody: možnost dosahovat nižší výkonnosti oproti trhu, vyšší poplatky oproti pasivnímu investování

Sledujte nás na Twitteru

V našem seriálu bychom vás rádi provedli světem investování od individuálního po kolektivní a ukázali, na jaké oblasti je dobré se zaměřit a na co si dát pozor. V dalším dílu se podíváme na možnosti individuálního investování, ať už aktivního či pasivního.

Sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice, ať vám další díl neuteče. Jako autor článku také na účtu @JanTomanekFio ocením zpětnou vazbu.

Seriál "Jak (z)bohatnout díky akciím"
Díl:Téma:
1. Spořit nestačí
2. Objevte kouzlo reinvestování
3. Od podílových fondů po individuální investování (I)

 


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde