Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Buffett & Munger o investici do Kraft Heinz, Amazonu, American Express a dalších tématech…

Buffett & Munger o investici do Kraft Heinz, Amazonu, American Express a dalších tématech…

22.1.2020 09:43, AMZN, JPM, AXP, PGR, BRK.A, BRK B, GOOG, TSLA, GOOGL, KHC

Co si Warren Buffett a Charlie Munger myslí o investici Berkshire Hathaway do Kraft Heinz, Amazonu, American Express a dalších tématech?

 Cedule výtající akcionáře Berkshire Hathaway na veletrhu

Cedule výtající akcionáře Berkshire Hathaway na veletrhu

Seriál článků o valné hromadě Berkshire Hathaway je u konce. V prvním díle našeho seriálu o Berkshire Hathaway jsme si konglomerát stručně představili se zajímavostmi z valné hromady, ve druhém jsme se podívali na jeho historii a unikátní kulturu. Ve třetím potom přístupem k hotovosti a zpětnému odkupu akcií.

Tento závěrečný díl bude obsahovat komentáře Warrena Buffetta a Charlieho Mungera k jednotlivým investicím konglomerátu a dalším tématům.

Ovlivní nezdařená investice do Kraft Heinz vztah s 3G Capital?

Jedním z témat valné hromady byla investice do společnosti Kraft Heinz (KHC) a spolupráce se private equity skupinou 3G. Otázky se během valné hromady opakovaly, a tak jsem citáty k těmto částem složil z vícero odpovědí.

Warren Buffett vyjádřil spokojenost s provozním hospodařením společnosti, myslí si však, že za společnost Kraft přeplatili. „Můžete zaplatit příliš peněz za skvělý podnik,“ řekl Buffett a po chvilce dodal: „Podnik neví, za kolik jste ho koupili. Vydělávat bude na základě svého fundamentu.“ Dále v průběhu dne k tématu řekl:

„[3G Capital] má v porovnání s námi větší chuť se zadlužovat a více platit, ale v určitých typech situací by firmy řídili lépe než my. Pouští se do situací, které potřebují zlepšit, a zlepšují je. Myslím si ale, že ale jak oni, tak i my jsme podcenili nikoliv chování spotřebitelů, nýbrž maloobchodníků.“

Podium po skončení valné hromady

Podium po skončení valné hromady

Munger k tématu řekl: „Považuji za zajímavé, že s 3G Capital jsme realizovali spoustu obchodů, které vyšly velmi dobře, a teď jsme konečně narazili na jeden, který nevyšel. Což je normální výsledek úspěchu na rušném místě, kde se spousta mladých mužů snaží rychle zbohatnout. Opakuje se to stále dokola.“

„Není to tragédie, že ze dvou transakcí [Heinz a následně Kraft] jedna vyšla skvěle a druhá tak dobře ne. To se stává,“ řekl také.

Značky neustále poměřují síly s maloobchodníky, někteří mají v poslední době navrch

Úspěch spotřebních společností závisí na síle jejich značek v porovnání s vyjednávací sílou zprostředkujících velko- a maloobchodníků. Část dotazů tak směřovala tímto směrem.

„[Náš výrobce cukrovinek a především čokolády] See’s Candy prodává přímo spotřebitelům, ale u Kraft Heinz jsou ještě zprostředkovatelé. A stejně jako my se snaží vydělat peníze. […] Značka nás chrání před tím, aby je vydělali všechny.“

„Značky a maloobchodníci neustále zápasí, kdo bude mít navrch na cestě ke spotřebiteli. […] Někteří maloobchodníci – např. Amazon, Walmart, Costco, Aldi – [v poslední době] v porovnání se značkami posílili.“

„V posledních pěti letech narostlo napětí [mezi výrobci a maloobchodníky] a myslím, že se v dalších pěti až deseti letech pravděpodobně ještě zvýší.“

„Naše hrubá marže je jejich [maloobchodníků] příležitost, myslíme si ale, že spotřebitel je přinutí, aby nabízeli náš produkt, a my se tak dostaneme ke své marži.“

Co Buffett vidí v karetní společnosti American Express?

Jeden dotaz z konce valné hromady se týkal karet American Express (AXP), zda velká znalost její značky stačí k vítězství mezi kreditními kartami. Podle Buffetta však stejně jako na trhu s automobily nemusí fungovat jen jeden obchodní model.

American Express podle něj jako prémiová společnost bude mít menší podíl a na trhu s kreditními kartami bude i nadále panovat ostrá konkurence. Cení si však, že společnost byla schopná navýšit roční poplatek za kartu, navýšit míru retence klientely na rekordní úroveň a zároveň většinu nových zákazníků rekrutovat z řad mileniálů, to vše uprostřed konkurenčního boje s produktem od J.P. Morgan (JPM).

„Není to produkt pro člověka, který má kreditních karet pět a každý den se na benzínové pumpě kouká, která mu zrovna přinese nejvíce nebo tak něco. Má však [i tak] velmi velkou klientelu. Míry udržení klientů a využití produktu jim závidí celé odvětví,“ řekl Buffett.

Investice do Amazonu neznačí opuštění hodnotového investování

Několik dnů před valnou hromadou proběhla médii zpráva, že portfolio manažeři Berkshire Hathaway koupili akcie technologického giganta Amazon (AMZN), jedné z nejhodnotnějších společností světa. Jeden z dotazů tak směřoval právě na tuto investici, zda neznačí opuštění principů hodnotového investování vzhledem k jeho nadprůměrné valuaci.

Buffett připomněl Mungerova slova, že každé investování je hodnotové investování a že portfolio manažer konglomerátu, který se rozhodl Amazon koupit, bez pochyby hodnotovým investorem je. Vždy totiž člověk nyní odkládá peníze, aby se mu jich později vrátilo více, a počítá pravděpodobnost s jakou je dostane a jaké budou úrokové sazby mezitím. A výpočet je stejný, ať už se jedná o banku obchodovanou na 0,7násobku účetní hodnoty nebo Amazon s velmi vysokým násobkem P/E (price to earnings, poměr ceny akcie vůči zisku na akcii).

Vše se vlastně podle Buffetta stáčí k rčení, že lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Hodnotoví investoři se podle něj nejen v případě Amazonu snaží odhadnout, kolik holubů na té pomyslné střeše vlastně je, jak dlouho to k ní bude trvat, s jakou pravděpodobností a kdo další se nám je bude snažit vyfouknout.

Na veletrhu k valné hromadě nemohl chbět stánek společnosti Coca-Cola, jedné z dlouhodobých investic Berkshire Hathaway

Na veletrhu k valné hromadě nemohl chbět stánek společnosti Coca-Cola, jedné z dlouhodobých investic Berkshire Hathaway

Munger dodal, že si s Buffettem nevyčítají, že dříve nekoupili Amazon, jako spíše že si nechali uniknout Google (GOOGL a GOOG). Jejich pojišťovna Geico totiž dlouhou dobu inzerovala na stránkách Googlu. A reklama za 10 dolarů jim přinášela obchody, zatímco Google na ní měl nulové mezní náklady.

Investic do technologických společností se týkaly také další dotazy. „Je pravda, že pokud i ve světě technologií dovedete vytvořit dostatečný příkop [chránící vaše podnikání před konkurencí], tak může mít neuvěřitelnou hodnotu. Neměl jsem však důvěru, že zrovna já bych to uměl v mnoha případech nejlépe zhodnotit,“ vysvětlil Buffett svůj zdrženlivý přístup k technologickým akciím s tím, že se vedení Berkshire bude snažit rozšířit okruh kompetencí.

Automobilky mají s pojištěním podobné šance jako pojišťovny s prodejem aut, řekl Buffett

Elon Musk, zakladatel automobilky Tesla (TSLA), se nechal slyšet, že jeho společnost plánuje začít nabízet pojištění a myslí si, že díky datům z aut ho bude umět lépe nacenit. Tesla také začala své automobily nabízet výhradně přes internet. Jeden z dotazů směřoval tedy na oblast automobilů, kde působí hned dvě společnosti konglomerátu: Berkshire Hathaway Automotive jako prodejce aut a Geico jako pojišťovna.

„Automobilky mají s pojištěním podobné šance na úspěch jako mají pojišťovny s prodejem aut,“ odpověděl se smíchem Buffett. Více než automobilek, z nichž některé již prodej pojištění zkoušely, se obává konkurenční pojišťovny Progressive (PGR), o které jinak mluví s velkým respektem. Prodej aut přes internet vnímá jako další konkurenci, likvidace auto dealerů, kteří se dobře starají o zákazníky, se neobává.

Buffett by rád investoval ve Velké Británii a rozšířil povědomí o Berkshire na obou stranách Lamanšského průlivu

Otázka ohledně brexitu přinesla vysvětlení důvodu nedávného rozhovoru Buffetta pro britský deník The Financial Times. Buffett řekl, že by si přál, aby Berkshire Hathaway byla známější ve Velké Británii i Evropě a aby si na ni vzpomnělo více lidí při prodeji svých firem.

„Rádi bychom investovali více peněz ve Velké Británii,“ řekl Buffett. S vidinou velkého obchodu by ihned sednul do letadla. „Doufáme ve více obchodů ve Velké Británii i Evropě, ať už brexit dopadne jakkoliv,“ dodal.

Na viděnou na některé z dalších valných hromad (nejen) Berkshire Hathaway

Za svou účast na valné hromadě Berkshire Hathaway, rok v Nebrasce a dvěma semestrům na univerzitě University of Nebraska-Lincoln vděčím štědré podpoře stipendia Paula Robitscheka (https://global.unl.edu/cost/). Dejte o něm proto, prosím, vědět studentům ve svém okolí, je to skvělá příležitost a aktuálně jsou otevřené prihlášky na rok 2020/2021. Děkuji také Fio bance za vstřícný přístup při mém studiu v zahraničí.

Valná hromada Berkshire Hathaway je unikátní událost a myslím, že stojí za to, se na ni podívat. Ať už osobně, nebo prostřednictvím živého streamu od portálu Yahoo! Finance. Nebo si alespoň přečíst její přepis, který mi byl velmi nápomocný při psaní tohoto seriálu. Naleznete ho třeba na stránkách televize CNBC, kde je sesynchronizovaný s videem, nebo zde ve formátu PDF.

Valné hromadě Berkshire Hathaway se občas přezdívá "Woodstock pro kapitalisty", a tak se tento nápis dostal také na některá trička

Valné hromadě Berkshire Hathaway se občas přezdívá "Woodstock pro kapitalisty", a tak se tento nápis dostal také na některá trička

Na každá valná hromada má takový kulturní – a při naslouchání životních mouder Warrena Buffetta a Charlieho Mungera bych řekl snad i filosofický – přesah, přesto si myslím, že účast na nich je velmi důležitá pro přiblížení mezi managementem a akcionáři.

Přál bych si tedy, abych se jich začali ve větší míře účastnit i čeští investoři. Na viděnou na dalších valných hromadách (nejen) Berkshire Hathaway!

PS: Další naše články a zajímavosti z finančních trhů naleznete také na našem Twitteru @Fio_investice, kde se brzy podělím o tričko z valné hromady.

 

Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde