Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Akciové představení: seriál Fio banky o hospodaření předních amerických společností

Akciové představení: seriál Fio banky o hospodaření předních amerických společností

20.10.2023 16:48

Seriál Fio banky #AkciovéPředstavení vám přiblíží, v čem podnikají největší americké společnosti, jak se jim současně daří a jak na ně nahlíží analytici.

Zdroj: amethyststudio

Ekonomika Spojených států amerických, burzovní trhy na Wall Street a přední americké společnosti zastoupené v indexech S&P 500 nebo Nasdaq-100 jsou sledované investory po celém světě.

Ty největší vám postupně přibližujeme v článcích seriálu #AkciovéPředstavení.

V článcích se zabýváme kromě obecného zaměření společnosti také produktovými kategoriemi, geografickým rozložením, historií a managementem, hospodařením, dividendami a zpětnými odkupy, akcionářskou strukturou a pohledy analytiků.

Tabulka níže slouží jako rozcestník na publikované články, který bude průběžně aktualizován. Zároveň je níže stručně popsáno, jaké informace v kapitolách naleznete a proč je přínosné je sledovat.

Představení českých společností u příležitosti IPO zveřejňujeme v sekci https://www.fio.cz/zpravodajstvi/ipo-a-ostatni.

Akciové představení
DatumTickerSpolečnost
12. 10. 2022 AAPL Apple
9. 3. 2023 TSLA Tesla
29. 6. 2023 DE Deer & Company
11. 9. 2023 NVDA Nvidia
14. 9. 2023 XOM ExxonMobil
19. 9. 2023 ISRG Intuitive Surgical
3. 10. 2023 MCD
McDonald's

Úvod o společnosti

Na samém začátku představení se články věnují základnímu přehledu informací o společnosti. Je zde přiblíženo, v jakém odvětví společnost působí, co nabízejí za produkty či služby a kdo jsou jejich zákazníci.  

Struktura a produkty

Dále se články zabývají představením hlavních produktových kategorií a jejich podílu na celkových výnosech či jiných finančních ukazatelích.

Strukturu společnosti a její kategorie je zajímavé sledovat pro případnou rozdílnost v růstu či maržích. Struktura také přibližuje, jaký má společnost obchodní model.

Kupříkladu u společnosti Apple lze pozorovat jinou dynamiku růstu a výši marže u produktů a jinou v segmentu služeb. U společnosti McDonald's pak rozdělení celkových výnosů ukazuje na tržby z vlastních restaurací a poplatky s nájemným od franšízantů.

Určitý segment společnosti také může být citlivý na vývoj ceny nějaké komodity (jako je to například u upstream divize ExxonMobil).

Geografické rozdělení

 Z rozdělení do geografických segmentů můžeme vyčíst, které trhy a země přináší společnost největší podíl výnosů nebo zisku. Dalším zajímavým faktorem pro rozhodování investora může být určitá geopolitická zátěž.

Historie a aktuální management

Pro širší kontext se články jemně dotýkají také historie společnosti. Kapitola obsahuje stručné informace o založení a zakladatelích společnosti, popřípadě jestli společnost vznikla prostřednictvím fúzí existujících společností.

Jsou zde také zmíněna jména hlavních tváří společnosti, jako je generální či finanční ředitel. Významné osobnosti v čele společností často mohou mít výrazný vliv na jejich směřování i motivaci zaměstnanců.

Hospodaření

Tato kapitola je věnována vývoji výnosů, čistého zisku a čistého zisku na akcii (po očištění o jednorázové položky) v posledních deseti uzavřených fiskálních letech. Kromě grafického znázornění jednotlivých let je přidán také výpočet složené průměrné míry růstu (CAGR) a očekávání analytiků do dalších dvou let (dle konsenzu analytiků oslovených agenturou Bloomberg).

Kapitola také obsahuje informace o zadlužení společnosti. Jelikož dluh může být kompenzován drženou hotovostí, uvádíme také čistý dluh a jeho poměr k očištěnému hrubému provoznímu zisku EBITDA za posledních 12 měsíců.

Návrat kapitálu akcionářům

Kapitola sleduje politiku společnosti návratu kapitálu zpět akcionářům. To znamená, že zní lze vyčíst, jestli společnost vyplácí dividendu, případně historický vývoj vyplácení.

Také se zde dočtete, jestli realizuje společnost zpětný odkup akcií, nebo naopak emituje akcie. Americké společnosti totiž na zpětný odkup akcií vynakládají více prostředků než na dividendy, tudíž by pohled pouze na dividendy nebyl kompletní. Zároveň u některých společností může zpětný odkup jen tlumit akcie emitované jako odměnu pro zaměstnance.

Akcionářská a korporátní struktura

V této části článek shrnuje vlastnickou situaci společnosti. Je zde uvedeno několik nejvýznamnějších akcionářů a jaký podíl drží institucionální investoři či samotní manažeři společnosti. Majoritní akcionáři často mohou mít výrazný vliv na směřování společnosti. Výrazný podíl manažerů je může motivovat k vyššímu výkonu.

Ocenění společnosti

Sekce uvádí, jaká je tržní kapitalizace společnosti a hodnota celého podniku včetně čistého dluhu (EV).

U nefinančních společností srovnáváme hodnotu celého podniku vůči zisku EBITDA (násobek EV/EBITDA) nebo hodnotu akcie vůči zisku na akcii (násobek P/E) jak za posledních 12 měsíců, tak i do dalšího fiskálního roku. Zatímco v první variantě se tak násobky opírají o historická dosažená čísla, v druhém případně o očekávání trhu.

Analytická doporučení

Kolik analytiků akcie pokrývá a jaký je počet jednotlivých doporučení? Jaká je průměrná cílová cena? Kdo má nejnižší a kdo nejvyšší cílovou cenu? Na všechny tyto otázky se zaměřuje kapitola analytické doporučení, ke které je připojena grafika s vývojem ceny za poslední 3 roky a projekcí k cílovým cenám, které jsou zpravidla uváděny na 12 měsíců dopředu.

Pohled analytiků

Sekce pohledu analytiků shrnuje analytická doporučení a teze z vybraných analýz včetně pohledu analytiků na rizika a příležitosti pro společnost a nastínění výpočtu cílové ceny.

Akcie společnosti

Závěrem následuje nejpraktičtější část článku, kde je uvedeno mezinárodní identifikační číslo cenného papíru (ISIN) a pod jakým tickerem a na jaké burze se akcie představované společnosti primárně obchodují, případně kolik tříd s jakými právy mají emitováno.


Marek Chudoba
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde