Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Představení PayPal: Pionýr digitálních plateb, který spojuje legendy ze Silicon Valley

Představení PayPal: Pionýr digitálních plateb, který spojuje legendy ze Silicon Valley

27.8.2024 18:31, PYPL, 2PP

Představení společnosti PayPal.

Zdroj: PayPal

Zaměření společnosti

PayPal se zaměřuje na zprostředkování elektronických plateb mezi obchodníky a koncovými zákazníky. Cílem společnosti je umožnit spotřebitelům a obchodníkům spravovat a zasílat své peníze kdykoliv a kamkoliv, kde působí. Výnosy generuje především z poplatků za zprostředkování transakcí a dalších služeb (poplatky z měnových konverzí, převodu peněz  a obchodování kryptoměn).

Na konci fiskálního roku 2023, který skončil 31. prosince 2023, PayPal vykázal celkem 426 milionů aktivních účtů, z čehož 391 mil. připadá spotřebitelům. Výnosy společnosti činily 29,77 mld. USD a čistý zisk 4,25 mld. USD.

Struktura společnosti a produkty

Provoz společnosti PayPal je rozdělen do několika segmentů a značek. Klíčovou značkou je samotný PayPal, který poskytuje různá digitální platební řešení umožňující zákazníkům provádět a přijímat platby a spravovat finance.

Další značkou je Braintree, které má pod sebou oblíbenou značku Venmo (služba umožňující klientům posílat peníze mezi sebou). Braintree se specializuje na webové platební systémy pro e-commerce společnosti, kterým nabízí například platební brány, obchodní účty, ochranu proti podvodům a možnost opakovaného fakturování. V roce 2013 ji PayPal akvíroval za 800 mil. USD.

Služba Xoom umožňuje mezinárodní převody peněz. Klienti prostřednictvím aplikace mohou mezinárodně posílat peníze, fakturovat nebo například opětovně nabít předplacený mobilní telefon. Tuto společnost PayPal koupil v roce 2015 za 1,09 mld. USD.

PayPal Zettle je službou společnosti PayPal, která poskytuje živnostníkům a malým podnikům platební řešení. Jedná se například o platební terminály s nízkými poplatky. Pod společností PayPal je od roku 2018, kdy ji pořídil za přibližně 2,2 mld. USD.

Hyperwallet je platformou, která poskytuje zpracování globálních plateb pro různá odvětví a zároveň umožňuje klientům zasílat platby svým zákazníkům prostřednictvím virtuálních účtů a přímých převodů. Tuto platformu PayPal získal v roce 2018 za přibližně 400 mil. USD.

Další platformou PayPalu je Honey, což je technologická služba, která nabízí nástroje pro online nakupování, včetně sledování cen a vyhledávačů slev. PayPal akvíroval Honey v roce 2020 za 4 mld. USD.

Poslední službou je Paidy, což je japonská platforma pro odložené platby, která umožňuje klientům platit za nákupy na splátky. Tuto společnost ji PayPal koupil v září 2021 za přibližně 2,7 mld. USD.

Obchodní model

Výnosy společnosti PayPal jsou reportovány ve dvou segmentech. Jsou jimi výnosy z transakcí a výnosy ze služeb s přidanou hodnotou. Výnosy z transakcí jsou tvořeny převážně poplatky za zprostředkování plateb prostřednictvím platformy PayPal, které mohou mít fixní či variabilní charakter.

Množství zpracovaných plateb a jejich výši odráží reportovaný ukazatel celkového objemu plateb (total payment value, TPV). Další složkou jsou poplatky z konverze měn, kde je sledován objem přeshraničních transakcí. Transakční výnosy jsou posléze kráceny pobídkami obchodníkům i spotřebitelům, které mohou mít formu slev na poplatky, odměn či slevových kupónů.

Vývoj počtu aktivních účtů, počtu transakcí a celkového objemu transakcí, zdroj: PayPal

Vývoj počtu aktivních účtů, počtu transakcí a celkového objemu transakcí, zdroj: PayPal

Výnosy ze služeb s přidanou hodnotou zahrnují výnosy získané prostřednictvím partnerství nebo poplatky za doporučení, předplatné a další služby. Zahrnuty jsou zde také výnosy z úroků a poplatků z portfolia úvěrových pohledávek.

Segmentace výnosů a nákladů PayPal v roce 2023. Zdroj: PayPal, zpracování Fio banka

PayPal momentálně působí na více než 200 trzích. Na domácím americkém trhu společnost za rok 2023 vygenerovala 17,25 mld. USD, což představuje 58 % z celkových výnosů. Žádná z dalších zemí se na nich nepodílela více než 10 %.

Historie a aktuální management

PayPal vznikl v roce 1998 původně jako Confinity, přičemž zakladeteli byli Max Levchin, Peter Thiel a Luke Nosek. Společnost se zaměřovala na bezpečnostní software pro ruční zařízení, ale později přešla na digitální peněženky. V roce 2000 se Confinity spojilo s X.com, online finanční službou, kterou založil Elon Musk. Následně se společnost zaměřila výhradně na platby a v roce 2001 byla přejmenována na PayPal.

PayPal se stal veřejně obchodovanou společností v roce 2002 a brzy poté byl koupen společností eBay. Během tohoto období se PayPal stal hlavním platebním systémem pro eBay a rozšířil své služby po celém světě.

V roce 2015 se PayPal od eBay oddělil a stal se opět nezávislou společností. Akcionáři společnosti eBay obdrželi za každou drženou akcii jednu akcii společnosti PayPal. Oddělení PayPal od eBay pomohlo společnosti rozšířit své služby a produkty nezávisle na eBay.

Generálním ředitelem PayPalu je Alex Chriss, který působí na této pozici od září. Před vstupem do PayPalu působil v daňové a účetní společnosti Intuit.

Finanční ředitelkou je od listopadu Jamie Miller. V minulosti působila též na pozici CFO ve společnostech General Electric a EY.

Technologickým ředitelem je od června Srini Venkatesen Dříve působil ve společnostech Walmart, Yahoo a eBay.

Hospodaření

Výnosy společnosti mezi lety 2015 a 2023 zaznamenaly průměrný roční růst (CAGR) ve výši 15,7 %. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávají, že za rok 2024 společnost realizuje 7,3 % růst výnosů a za rok 2025 růst o 7,7 %.

Vývoj výnosů a očištěného zisku PayPal

 

Upravený čistý zisk společnosti mezi lety 2015-2023 rostl průměrným tempem také o 15,7 % za rok. Očištěný zisk na akcii zaznamenal průměrný růst 17,2 % i díky zpětnému odkupu akcií. Pro rok 2024 predikují analytici růst očištěného zisku na akcii o 18,3 %, pro rok 2025 o 10,3 %.

Vývoj zisku na akcii PayPal

Dividendy a zpětný odkup akcií

Společnost dosud dividendu nevyplácela. PayPal navrací peníze akcionářům prostřednictvím zpětného odkupu akcií, přičemž v prvním pololetí odkoupila 3,2 mld. USD a do konce roku 2024 plánuje odkoupit akcie za další 3 mld. USD. Výše akciových odměn zaměstnancům dosáhla v roce 2023 výše 1,5 mld. USD před daní.

Počet akcií mezi roky 2014 a 2023 klesnul o 12 % na 1,072 mld. kusů.

Zpětné odkupy společnosti PayPal

Na konci 2Q 2024 měla společnost celkový dluh 10,52 mld. USD a hotovost 13,62 mld. USD. Čistý dluh tak činil -3,1 mld. USD, respektive společnost měla čistou hotovostní pozici.

Čisté zadlužení vztažené k očištěnému hrubému provoznímu zisku EBITDA za posledních 12 měsíců ve výši 6,2 mld. USD tak činilo -0,5násobek.

Akcionářská struktura

Nejvýznamnější akcionáři dle Bloombergu k 27. 8. 2024 jsou Vanguard Group (8,6 %), BlackRock (7,1 %), State Street Bank (4,3 %), Comprehensive Financial Management (2,8 %) a Geode Capital Management (2,1 %).

Institucionální investoři podle Bloombergu drží 75,1 % akcií společnosti. Manažeři drží 0,15 % akcií. Podíl volně obchodovatelných akcií (free float) činí 99,5 %.

Ocenění společnosti PayPal

Společnost k 26. 8. 2024 měla tržní kapitalizaci 73,7 mld. USD. PayPal patří mezi 130 největších společností indexu S&P 500.

Hodnota celého podniku (anglicky enterprise value, EV) včetně záporného čistého dluhu činí 70,6 mld. USD.

Z pohledu násobku EV/EBITDA se akcie obchodují při 10,7násobku EBITDA za posledních 12 měsíců, respektive 11násobku oproti očekávanému zisku EBITDA za rok 2024 (6,4 mld. USD).

Při poslední závěrečné ceně 72,04 USD ukazatel P/E dosahuje 16,9násobek vůči zisku na akcii 4,3 USD za posledních 12 měsíců, respektive 16,4násobek vzhledem k očekávaným 4,4 USD za rok 2024.

Analytické doporučení

Akcie PayPal dle terminálu Bloomberg k 27. 8. 2024 pokrývalo 53 analytiků, z toho: 25 s doporučením „buy“, 26 s doporučením „hold“ a 2 s doporučením „sell“.

Průměrná analytická cena dle Bloombergu činí 77,65 USD, což by mělo nabízet 7,8% výnos oproti poslední ceně.

Přehled cílových cen vybraných analytiků na akcie PayPal

Pohled analytiků

Analytici Deutsche Bank okomentovali ocenění akcií PayPalu v únoru následovně: „Naše cílová cena je založena na prémiové valuaci ~17násobku očekávaného zisku na akcii ve fiskálním roce 2025, která reflektuje schopnost společnosti zvyšovat ziskovost ve střednědobém horizontu, přičemž významné investice jsou směřované ke zlepšení digitální peněženky a vyšší angažovanosti klientů. Rizika jsou spojená s poklesem výdajů spotřebitelů/poklesu objemů v segmentů e-commerce, zpomalením ekonomického růstu, ochlazením přeshraničního cestování a využívání prostředníků při mobilních platbách a online, poklesem marží, růstem úrokových nákladů, konkurenční riziko a riziko spojené s integrací nových akvizic.“

V komentáři k výsledkům za 2Q Deutsche Bank uvedla: „Co je nejdůležitější, PayPal musí reagovat na otázky týkající se toho, jak získá zpět tržní podíl či jak se bude bránit proti rostoucím konkurentům, jako je Apple. Apple oznámil nové funkce pro Apple Pay, včetně oznámení o jeho schopnosti používat Apple Pay v jakémkoli webovém prohlížeči třetí strany, který byl dříve omezen pouze na Safari.“ Cílová cena byla společností Deutsche Bank stanovena na 74 USD za akcii.

Analytici J.P. Morgan v květnu uvedli: „Naše cílová cena ve výši 77 USD za akcii počítá se 16násobkem z očištěného zisku na akci z aktualizovaného odhadu na rok 2025. Násobek volných hotovostních toků ve výši 13 je s diskontem oproti 19násobku volných hotovostních toků pro společnost Fiserv. To zdůvodňujeme tím, že Fiserv ve střednědobém horizontu roste rychleji a jeho byznys model je více předvídatelný. Jinak řečeno, PayPal má vyšší implikovaný výnos volných hotovostních toků (PayPal: 8 %, Fiserv: 5 %), který kompenzuje vyšší relativní riziko. Věříme, že cílová cena nabízí zdravý potenciál v kontextu nejistého makroekonomického vývoje, expozici společnosti na diskreční spotřebu a opatrně optimistický pohled na nově zveřejněné produkty a zlepšení ve střednědobém časovém horizontu.“

I když má PayPal dobrou značku, silnou rozvahu a škálovatelnost, Bank of America očekává v krátkodobém horizontu pohyb akcií v úzkém pásmu, přičemž valuace a současný slabý sentiment ohledně akcie poskytují polštář proti dalším poklesům. Bank of America dále označuje 2024 jako rok proměny, kdy se nový CEO a CFO snaží získat důvěru trhu. Současná cílová cena 74 USD z července je založena na 15násobku očekávaného zisku v roce 2025 (dříve 16násobek) v návaznosti na nižší násobky porovnatelných společností a aktualizovaný model diskontovaných volných hotovostních toků.

Akcie PayPal na trzích

PayPal má jednu třídu akcií s ISIN US70450Y1038. Pod tickerem PYPL se obchodují primárně na americké burze Nasdaq. Prostřednictvím Fio banky je lze obchodovat ještě v Německu, kde mají ticker 2PP.

Akcie společnosti jsou mj. součástí indexů S&P 500, S&P 100, Nasdaq 100, NASDAQ Composite a Russell 1000.

Nákup úvěrovatelných akcií v USA lze až z 50 % financovat úvěrem na cenné papíry od Fio banky, případně u nich spekulovat na pokles.

Zdroj: PayPal, Bloomberg


Marek Chudoba a Jakub Němec
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,3527325,70427
USD22,0014723,22253
GBP28,9219330,52707
CHF25,9129327,35107
PLN5,690546,00636

Kompletní informace zde